x

Žene dobile odgovor na pitanje zašto ljeti brže rastu neželjene dlačice na nogama

Mnoge pripadnice nježnijeg spola ljeti se suočavaju s problemom neželjenih dlačica na tijelu, koje brzo rastu i nikako ih se ne mogu riješiti.

Proces uklanjanja dlačica, pogotovo tokom ljeta, može se činiti kao da mu nikad nema kraja. Bez obzira na to brijete li se, koristite li vosak ili prakticirate neku treću metodu, već nakon nekoliko dana javlja se onaj osjećaj kao da ste opet na početku. Nekad nam se čak čini da dlačice ljeti rastu brže nego tokom ostatka godine, a stručnjaci su objasnili da li je to moguće.

Kazali su kako nema standardnog "da" ili "ne" odgovora, piše Bustle. Naime, stručnjaci kažu da neka istraživanja pokazuju da dlačice tokom ljeta rastu brže, no još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi to potvrdili. Dermatolozi za Bustle tvrde da je moguće da toplina uzrokuje bolji protok krvi, što poboljšava cirkulaciju, a samim tim se povećava i protok hranjivih sastojaka koji dolaze do folikule dlake, pa ona može brže rasti.

Još jedan razlog zašto dlačice ljeti brže rastu može doći i s psihološke strane, jer u ljetnim danima žene imaju tendenciju više pokazivati golu kožu zbog vrućine, zbog čega lakše i brže primijete nove dlačice na tijelu pa lako postanu svjesne i najmanje, milimetarske dlačice.

Napominju da dlake rastu različitom brzinom i gustoćom kod svakog pojedinačno pa je uzalud reći da će ih britvica usporiti ili ojačati. Samo rezanje dlačica, umjesto čupanja s korijenom, može učiniti to da se čine gušćima nego što jesu, jer su pri dnu tamnije i deblje nego pri vrhu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.