x

Žene u Saudijskoj Arabiji sada mogu da putuju same

Svijet je obišla vijest da je Saudijska Arabija dozvolila ženama da putuju same, ali uprkos određenim promjenama u toj državi, na snazi je ostalo još dosta zabrana.

Žene i dalje moraju da imaju dozvolu muškog rođaka kako bi se udale ili živjele samostalno. Takođe, ženi je potrebna dozvola muškarca da izađe iz zatvora, ukoliko je privedena.

Žene u Saudijskoj Arabiji i dalje ne mogu da prenesu državljanstvo na djecu niti su one te koje mogu djeci da daju pristanak za brak.

Iako se vidi napredak, Saudijska Arabija i dalje je među deset najniže rangiranih država na listi Svjetskog ekonomskog foruma kada su u pitanju prava žena.

U pokušaju da "otvori" zemlju princ Mohamed bin Salman je 2016. predstavio plan ekonomskih reformi koje bi trebalo da se sprovedu do 2030. godine. Jedan od ciljeva je da žene čine 30 odsto radne snage u državi, a sada je taj procenat 22.

Ipak, pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava u prethodnih godinu dana više puta su kritikovale vlast i optuživale da se obračunava sa ženama koje traže jednaka prava kao muškarci. Neke od tih žena, uključujući i poznatog borca za ljudska prava Ludžain al Hatlul, uskoro će morati na sud.

Pojedine aktivistkinje zatražile su azil u zemljama poput Kanade. Kraljevskim dekretom ženama starijim od 21 godine dozvoljeno je da podnesu zahtjev za pasoš, a od sada mogu i same da se upišu u matične i vjenčane knjige.

Ipak, organizacije za ljudska prava smatraju da država mora da uradi još mnogo toga.

Prošle godine ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno je da voze automobile. Mnoge Saudijke su na Twitteru pozdravile ove promjene. Uticajna novinarka Muna avu Sulajman napisala je: "Generacije će rasti potpuno slobodne i jednake sa braćom".

Bandar al Saud, prva žena izaslanica države, ambasadorka u Americi, takođe je podijelila zadovoljstvo na Twitteru.

"Ako se ove novine budu primjenjivale u potpunosti, saudijske žene će preuzeti kontrolu nad sopstvenih životima", rekla je agenciji AFP Kristin Divan iz Arapskog instituta u Vašingtonu.

Ovo je dosad najveći korak u promjeni sistema u Saudijskoj Arabiji. Saudijske aktivistkinje su prošle mukotrpnu borbu za ukidanje brojnih zabrana, a prije tri godine su vlastima predstavile peticiju kojom su zahtijevale promjene.

Vodeće aktivistkinje u toj kampanji sada su ili u zatvoru ili u inostranstvu. Privukle su pažnju na međunarodnoj sceni, ali djeluje da u Saudijskoj Arabiji princ i njegovi savjetnici i dalje ne žele da priznaju da su one pokrenule proces promjena.

Vlast želi da predstavi kao da je taj proces krenuo s vrha. Zato je princ za mnoge građane heroj.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.