x

Žene u sportu: One su odlučile da budu najbolje!

U posljednje vrijeme sve je više pripadnica ljepšeg spola koje se odlučuju za sportove donedavno rezervirane za muškarce. Želeći dati svoj doprinos stvaranju bolje i ravnopravne budućnosti, još prošle sezone Nike je krenuo s aktivnom kampanjom stavljajući u fokus žene koje se bave fudbalom, a na početku ove sezone predstavljeni su i dresovi ovog brenda za ženske reprezentacije širom svijeta.

Žene pomjeraju granice lokalno i globalno. I svjetsko fudbalsko prvenstvo za žene, koje se trenutno održava u Francuskoj, razbija mnoge predrasude po pitanju učešća žena u sportovima koje društvo doživljava muškim. No, iako sportistkinje postižu zapažene rezultate, njihov uspjeh se ne mjeri kao i uspjeh muškaraca u identičnim sportovima.

Kako je biti žena sportista pokazala je panel diskusija u organizaciji brenda Nike i magazina za žene Ladies In okupivši u Sarajevo City Centeru uspješne i odvažne predstavnice različitih sportskih disciplina: Azru Numanović, fudbalerku i sekretarku FK Sarajevo, crossfit sportistkinju Amilu Avdukić, fitness instruktoricu Milicu Budimir, dok se perspektivna plivačica Amina Kajtaz uključila u panel video porukom.

Panel na temu Žene u sportu, koji je vodila poznata influenserica Erna Saljević, ukazao je na njihove pojedinačne puteve ulaska u sport, izgradnju karijere i borbe protiv predrasuda. One su to učinile djelima i izborile se za svoje mjesto vrhunskim rezultatima bivajući danas u mogućnosti da pošalju pozitivne i ohrabrujuće sportske poruke.

Svu važnost Nike misije podsticanja i inspiriranja mladih djevojaka da se pokrenu i počnu baviti sportom pokazao je aplauz na kraju panela, koji je krunisan zabavnim momentima izvođenja vježbi i fudbalskih trikova s loptom.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.