x

Zenica: Centar ženskih prava organizovao šetnju povodom 8. marta! (FOTO)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Centar ženskih prava Zenica u saradnji s Udruženjem Mreža policijskih službenica ZDK te učenicama i nastavnicama gimnazije “Edhem Mulabdić” iz Maglaja organizovao je šetnju povodom 8. marta - Dana žena. Cilj šetnje  je sjećanja na žene koje su se proteklih stoljeća borile za prava žena , javlja Anadolu Agency (AA).

Duška Andrić, članica Centra ženskih prava Zenica rekla je kako su brojne žene dale svoje živote kako bi žene danas uživale svoja prava.

“Sutra će svi biti zauzeti pravljenjem frizura i nošenjem cvijeća i mi smo odlučile da 8. mart obilježimo dan prije, da podsjetimo zašto je 8. mart važan, da ga barem oni koji ga slave slave sa sviješću. Dvjesto godina su se neke žene borile za prava žena koja mi danas imamo, a mi ih uzimamo zdravo za gotovo. Moramo se sjetiti Clare Zetkin, Rose Luxemburg, američkih radnica koje su poginule tražeći svoja prava, poruke ‘Kruh i ruže’ koja upravo govori o pravu žena na rad, dostojanstvo i slobodno vrijeme koje nisu imale. Mi danas sve to imamo i mislimo da nam je to došlo samo od sebe. U nekim zemljama žene nemaju pravo da same voze, da izlaze bez muške pratnje, da se školuju, budu učesnice u javnom životu. Želimo svoju djecu odgajati u društvu koje će jednako vrjednovati muškarce i žene, gdje neće postojati diskriminacija, seksualno zlostavljanje žena, mobing”, rekla je Andrić. 


Đurđica Kovač, policijska službenica u MUP-u ZDK i članica Udruženja Mreža policijskih službenica ZDK rekla je kako postoji dobra saradnja i podrška sa Centrom ženskih prava.

“Podržavamo ovu akciju, sarađujemo sa Centrom ženskih prava i ovdje smo da damo aktivnu podršku. Ovdje nas je deset službenica policije, onoliko koliko nas je moglo biti zbog obaveza. Danas je poruka da žene rade na sebi, na edukovanju, da radi na izgradnji sebe i ostvare svoja prava”, rekla je Kovač.

Šetnja koja je započela ispred Shopping centra “Džananović” u Zenici nastavila se glavnim gradskim ulicama do Trga Alije Izetbegovića, uz poruke sjećanja na borbu za ženska prava i zaustavljanja nasilja nad ženama.

Nakon šetnje, za sve zainteresovane upriličena je i besplatna projekcija filma “Sufražetkinje”, koji govori o borbi britanskih aktivistkinja za pravo glasa, a nakon filma planiran je i panel na temu 8. marta. 

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto : Pahuljko/
Izvor : Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.