x

Zima će biti veoma duga! Detaljna prognoza: Kada stiže prvi snijeg, a kada pravi kijamet?!

Miholjsko ljeto nas polako napušta, ali hladnije vrijeme ne treba očekivati prije 20. novembra. Krajem mjeseca predviđa se manji snijeg na planinama, dok će prve pahulje u gradovima, prema prognozama, pasti sredinom decembra.

Prethodni vikend bio je posljednji ove godine sa temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusovih. Ali to ne znači da će nas odmah okovati hladni talas vazduha, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).


- Zadržaće se suho i toplo vrijeme sa temperaturama u blagom padu sve do polovine mjeseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu. Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosječne za ovaj mjesec. Nešto hladnije vrijeme može se očekivati poslije 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni - ističe meteorolog Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.



Ljubitelji snijega moraće malo da se strpe, čak i na planinama.

- U višim predjelima očekuje se krajem novembra malo snijega, ali neće se dugo zadržati. S druge strane, u nižim predjelima, odnosno gradovima, prvi snijeg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snijega kakve se tada očekuju na planinama - kaže Todorović.


El Ninjo nam donosi suhu zimu?

Kada je riječ o dugoročnoj prognozi za cijelu zimu, već su svjetski meteorolozi upozorili javnost da postoji 70 odsto šansi da se na Pacifiku pojavi takozvani EL Ninjo, koji donosi neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije i utiče na vremenske prilike u većem dijelu svijeta, pa i u Evropi.


Naime, kako upozoravaju meteorolozi, El Ninjo po pravilu donosi ekstremne temperature u Evropi i zbog toga, kako kažu, zima najvjerovatnije neće biti uobičajena, već suha i veoma duga.


Ipak, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije su nedavno objavili svoju dugoročnu prognozu za narednu zimu po kojoj će naredni mjeseci biti nešto topliji od prosjeka, ali i vlažniji uz više padavina.



Bez obzira na to, Todorović smatra da je još rano dugoročno prognozirati vremenske prilike tokom naredne zime.


- Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima očekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se promijeni u narednim mjesecima - objašnjava Todorović.


Meteorolog kompanije “Veder tu ambrela” Đorđe Đurić takođe podvlači da je veoma teško sada već reći kakva zima očekuje Srbiju.

- Sigurno je da nas tek krajem novembra očekuje pravo jesenje vrijeme, a snijeg u decembru u gradovima je moguć samo kroz bljuzgavicu. Najvjerovatnije će prvi pravi snijeg pasti poslije Božića, ali i to je podložno promjenama. Ono što je posljednjih mjeseci konstantno jesu nagle promjene tako smo, recimo, u julu imali ogromne kiše i poplave da bi evo već tri mjeseca bila sušna: avgust, septembar i novembar, što je veoma loše za poljoprivrednike i sjetvu - ističe Đurić.


(Blic)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Dobrodošli na najbolji seks sajt za Upoznavanje = = > www.Sweetsex.top