x

Zimska njega kože: Kako ublažiti suhoću i perutanje

Zima sa sobom donosi mnoge nepovoljne utjecaje za kožu, a posebno onu koja je suha. Takva koža počinje da se peruta, te još više isušuje, što dugoročno može dovesti do većih i ozbiljnijih problema. Dokle god ne otkrijemo šta je to zbog čega je naša koža suha i sklona perutanju, losioni i hidratantne kreme neće riješiti problem, već će samo ublažiti postojeće simptome.

Perutanje kože utiče na to da se osjećamo nelagodno. Ovaj neprijatni proces često je popraćen i svrabom, koji sve dodatno otežava. Češanje dovodi do stvaranja ranica na površini kože, što olakšava i prodiranje bakterija u naš organizam.

– Ako ste ikada imali osip ili alergijsku reakciju, prirodno je da imate osjećaj da vam je koža istanjena u narednih tridesetak dana. Da, upravo je toliko vremena potrebno da se zaštitna barijera kože potpuno obnovi – kaže dermatolog Rita Linkner.

Jedan od najčešćih uzroka perutanja kože jeste njeno pretjerano izlaganje suncu (opekotine od sunca). Ovo je posljedica prirodnog mehanizma našeg tijela koje uklanja odumrle ćelije nastojeći da što prije podmladi epiderm (površinski sloj kože). Ukoliko posegnemo za kremom kako bismo ublažili crvenilo, možemo napraviti još veći problem. Može doći do alergijske reakcije zato što je koža već iritirana. Doktorka Linkner, upravo iz tog razloga, za tretiranje opekotina preporučuje korištenje preparata koji sadrže cink.

Kožu isušuju i štetne navike, poput pretjerane konzumacije duhana i alkohola. Atmosferske prilike i visoka koncentracija toksičnih isparenja zapušavaju pore i samim tim otežavaju koži da diše. Svu nečistoću koja se nalazi na koži možemo ukloniti pomoću pilinga. Na taj način, povećat ćemo apsorpciju hranjivih sastojaka iz preparata koje nanosimo nakon čišćenja lica i tijela. Naravno, piling ne treba raditi suviše često, jer ćemo u tom slučaju postići kontraefekat (kožu ćemo pretjerano isušiti). Dovoljno je da piling uradimo jednom u nedjelju dana.

Kada uklonimo izumrle ćelije, nanosimo hidratantnu kremu ili losion kako bismo stvorili zaštitnu barijeru između kože i spoljašnjih faktora. Preparati s kokosovim uljem pogodni su za njegu kože sklone perutanju.

Tuširanje vrućom vodom treba izbjegavati jer ona isušuje kožu. Idealna temperatura vode je ona koja je mlaka. Ovlaživač vazduha u stanu ili kancelariji treba držati tokom cijele godine, a ne samo zimi. Takođe, korištenjem klima-uređaja vazduh u prostoriji postaje manje vlažan, što se loše odražava na stanje kože.

Korištenje neadekvatnih kozmetičkih preparata može donijeti više štete nego koristi. Agresivnu kozmetiku koja sadrži vještačke mirise i boje treba zamijeniti hipoalergenim proizvodima. Oni neće dovesti do upale i iritacije, a obezbijediće hidrataciju. Osobe koje imaju psorijazu ili su sklone ekcemima preparate za njegu kože treba da odrede u dogovoru s dermatologom.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.