x

Znanstvenici poručuju: Nedostatak roditeljske discipline odgovoran je za agresivno ponašanje djece

Roditelji koji ne uspijevaju pravilno disciplinirati svoju djecu stvaraju generacije nezadovoljne i isfrustirane djece, tvrdi istraživanje.

Učenici imaju dvostruko veću vjerojatnost da će biti agresivni i ometati nastavu ako imaju roditelje koji su bili nasilni, suviše kritični ili nedosljedni u odgoju, pokazuje novo istraživanje. Nasuprot tome, djeca su se ponašala bolje ako su njihovi roditelji kombinirali toplinu s jasnim i dosljednim pravilima i granicama, prenosi DailyMail.

U istraživanju je sudjelovalo 300 obitelji s djecom u dobi od četiri do sedam godina. Znanstvenici, predvođeni profesorom Stephenom Scottom, ravnateljem Nacionalne akademije za roditeljska istraživanja, rekli su: "Negativan stil roditeljstva, kojeg karakterizira gruba, nedosljedna disciplina, jasno je povezan s ozbiljnijim antisocijalnim ponašanjem djece."


Naime, djeca čiji su roditelji koristili negativnu disciplinu imali su ozbiljne probleme u ponašanju, u usporedbi s djecom iz kontrolne skupine. Također, studija je pokazala da roditelji koji su udaljeni, distancirani i slabo uključeni u odgoj pridonose negativnim obrascima ponašanja u djece. "Mnoga djeca danas gledaju televiziju prije spavanja umjesto da razgovaraju s roditeljima, čitaju priče, pjevaju pjesme i provode kvalitetno zajedničko obiteljsko vrijeme. To je također problem koji se ne smije zanemariti", istaknuli su istraživači.


Nadalje, istraživački tim izvijestio je da su majke koje su bile manje obrazovane i imale niža primanja češće pribjegavale negativnom roditeljstvu. Loš i neadekvatan nadzor nad dječjim aktivnostima također je povezan s lošim ponašanjem. "Cijeli niz studija pokazao je da grubo roditeljstvo djecu uvježbava da postanu asocijalna", poručili su znanstvenici. Djeca koja su odrastala u takvom okruženju postizala su lošiji uspjeh u školi te su češće pribjegavali rizičnim ponašanjima povezanim s drogama i alkoholom.

Znanstvenici su zaključno istaknuli potrebu edukacije roditelja o opasnostima negativnog roditeljstva te naglasili da su disciplina, komunikacija i rješavanje sukoba presudni u optimalnom razvoju djeteta.


(miss7mama)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.