x

UVRSTITE IH U PREHRANU

Znate li koji orašasti plodovi imaju najbolje protuupalno svojstvo

Orašasti plodovi su jedan od najzdravijih namirnica koje možete uzeti. Bilo da više volite jesti pečene pistacije sa sirom i grožđem ili posipati indijske orahe po zobenim pahuljicama, postoji toliko načina na koje možete svakodnevno uživati ​​u orašastim plodovima.

Osim što su bogate hranjivim tvarima, mnoge sorte orašastih plodova djeluju protuupalno na tijelo. Bademi su, na primjer, antioksidansi koji imaju protuupalna svojstva. Preciznije, antioksidansi nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i potiče upalu.

Za Tamar Samuels, suosnivačicu Culina Health, orasi su njen najbolji izbor kada je u pitanju odabir orašastih plodova koji će imati protuupalno djelovanje na tijelo.


"Orasi se izdvajaju od ostalih orašastih plodova jer imaju najviše ALA (alfa-linolenske kiseline), omega-3 masne kiseline koja ima snažno protuupalno djelovanje", kaže Samuels.

Orasi su također bogat izvor protuupalnih vitamina i antioksidansa, uključujući vitamin E i druge fitonutrijente poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida.


"Iako nije bilo mnogo istraživanja o orasima i markerima upale, nedavno je istraživanje pokazalo da je svakodnevno konzumiranje oraha smanjilo koncentracije nekoliko upalnih biomarkera ", kaže ona.

Naravno, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile te zdravstvene prednosti, dodaje ona, ali u međuvremenu, zašto ne biste "povećali" unos oraha?


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.