x

Znate li koliko je igračaka djeci zaista potrebno?

Kad biste pitali svoje dijete koliko igračaka želi, vjerovatno bi vam odgovorilo – sve. Međutim, ako vas zanima koliko mu/joj je igračaka zaista potrebno, Montessori učitelji daće vam potpuno drugačiji odgovor.

Metoda Montessori poznata je po svom minimalističkom pristupu igračkama i igri. Ponekad je, prema njoj, dovoljna samo mala drvena kutijica i stara pertla za cipele da bi se dijete zabavljalo satima.

“Princip je usmjeriti djecu ka samostalnom rješenju postavljenog problema. Nije važan rezultat, nego podstaknuti kod djeteta zadovoljstvo zbog onoga što je samostalno postiglo. Cilj je ojačati samopouzdanje te podstaknuti mlađu i stariju djecu da zajedno rade kako bi naučila poštovati međusobne razlike”, navodi Američko društvo Montessori.

Širom svijeta postoji oko 20.000 škola Montessori, a u svima je princip rada isti. Jednostavnost je u fokusu, a dijete vodi aktivnosti.

Upravo zbog toga, učiteljica iz Amsterdama, majka dvoje djece i autorica knjige “Montessori Toddler” Simone Davies smatra da je djeci potrebno puno manje igračaka u odnosu na ono što vi mislite.

“Obično preporučujem šest do 10 igračaka. Tačan broj nije nigdje naveden jer se u Montessorijevoj literaturi navodi da je važno posmatrati dijete i onda vidjeti treba li mu više ili ih ima previše”, izjavila je Davies.

Iako će to mnogim roditeljima zvučati čudno, Davies pojašnjava princip koji primjenjuje.

“Kad dijete ima previše toga na raspolaganju, nikad neće znati šta odabrati i često će mijenjati igračke, a zapravo se nijednom neće potpuno zabaviti”, pojasnila je.

Ako vam je već duže vrijeme želja riješiti se viška igračaka koje su preplavile sobu vašeg djeteta, sada za to imate dodatan podsticaj.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.