x

Znate li pripremiti zaista savršen tost?

Tost je oduvijek bio jedan od najomiljenijih i najjednostavnijih specijaliteta. Već su stari Egipćani pržili hljeb kako bi vratili okus staroga hljeba. Još je uvijek jedan od najsvestranijih specijaliteta koje sebi volimo priuštiti za doručak, užinu ili brzu večeru tokom sedmice.

Obožavaju ga i djeca koja ga vrlo često biraju za užinu. Može se pripremiti od bilo kojeg hljeba, ali najbolje su upravo nježne, mekane rezane vrste hljeba koje se proizvode posebno za tost. Zaista nije svaki tost jednako dobar. Pogledajte kako možete pripremiti zaista savršen, tačno odgovarajuće hrskav i popržen tost.

Tost u prošlosti

Poprženi kruščići na određeni su način hrana naših predaka koju rado konzumiramo i danas. Tost je star gotovo koliko i civilizacija, a njegova historija zapravo počinje s historijom hljeba. Hljeb kakav poznajemo danas najvjerojatnije je otkriven u starom Egiptu. Ubrzo su shvatili da se hljeb može upotrebljavati znatno duže ako se poprži. Priprema prženog hljeba bila je prilično omiljena i kod starih Rimljana. Riječ „tost” potiče od latinske riječi „tostum” koja znači popržiti na vatri. Komadi hljeba nekad su se stavljali na vruće kamenje uz vatru i na taj su se način pržili. Tek 1919. godine otkriven je toster kakav poznajemo i danas i koji nam je zapravo pojednostavio pripremu tog omiljenog specijaliteta. Velikom pohodu tosta na naše tanjire zapravo je kumovalo otkriće mekanih rezanih hljebova koji su u to vrijeme pomogli proširiti ljubav prema tostu po cijelom svijetu.

Hljeb je iznimno važan

Tost mora biti smeđ, bez bijelih crtica i meke sredine. U pravilu mora biti izvana 12 puta tvrđi od sredine, a pritom je vrijeme pečenja od ključne važnosti. Postizanje savršenog rezultata počinje još prije nego što hljeb stavite u toster. Ako su kriške hljeba pretanke, možda će se previše zapeći i više će nalikovati na prepečenac nego na tost. Ako ipak budu predebele, neće se dobro zapeći u sredini. Mekane vrste rezanog hljeba Pan Carre Bianco i Pan Carre Integrale iz obitelji Mulino Bianco također su pravi izbor.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.