x

Zubac još nema ugovor za iduću sezonu. Clippersi imaju još samo jedan dan za odluku

JEDAN od glavnih dijelova tržišne slagalice u NBA ligi ovog ljeta pao je već tri dana prije početka prijelaznog roka za slobodne igrače 1. jula, kada službeno i počinje sezona transfera. Bivši peterostruki All-Star John Wall raskinuo je ugovor s Houston Rocketsima, a upućeni američki mediji tvrde da će 31-godišnji razigravač kao slobodan igrač potpisati za LA Clipperse.

To bi mogla biti jako dobra vijest za Ivicu Zupca, koji od dolaska u Clipperse 2019. nije igrao s tako dobrim dodavačem na čijim su asistencijama kroz njegovu karijeru najviše profitirali visoki igrači koji ofenzivno igraju u blizini obruča, baš poput hrvatskog reprezentativnog centra.

Ali Zubac će tek u srijedu formalno znati hoće li ostati u sastavu Clippersa i iduće sezone. Tada istječe rok za aktivaciju posljednje, četvrte godine njegova ugovora, tijekom koje treba zaraditi 7.5 milijuna dolara. To je za bilo koju NBA momčad vrlo povoljan ugovor s obzirom na učinak igrača, u ovom slučaju startnog centra s prosjecima od 10.3 poena, 8.5 skokova i 63% šuta iz igre prošle sezone.


Što Clippersi čekaju?

Nejasno je zašto Clippersi još nisu aktivirali tu opciju, na što već odavno imaju pravo, osim ako pokušavaju zadržati što veću fleksibilnost pod salary capom do posljednjeg trenutka. No Zupca su protekle sezone hvalili i suigrači i uprava Clippersa, on je sam izrazio želju da ostane i uvjerenje da klub želi isto, a i američki mediji potpuno računaju na njega kao na dio momčadi za iduću sezonu.

Moguće je i da Clippersi dopuste Zupcu da postane slobodan igrač pa naknadno potpišu s njim višegodišnji ugovor. Prema pravilima kolektivnog ugovora Zubac ima pravo na maksimalno 61 milijun za četiri godine. S obzirom na to da imaju njegova "Birdova prava", mogli bi ga vratiti neovisno o ograničenjima salary capa, a u međuvremenu rupu od 7.5 milijuna iskoristiti za dovođenje drugog igrača.


No za takav rasplet i Clippersi i Zubac bi trebali imati veliko međusobno povjerenje da nijedna strana neće izigrati takav dogovor, odnosno da Zubac neće ranije potpisati za drugu momčad, a da Clippersi nakon drugih promjena u momčadi neće odlučiti da ipak odustaju od produljenja.

Pod ovim ili onim uvjetima, za očekivati je da Zubac i iduće sezone igra u Clippersima, a dodatak Walla u roster mogao bi mu jako odgovarati, ako se osporavani razigravač izbori za ozbiljnu ulogu u momčadi koja će iduće sezone biti jedan od favorita za naslov s oporavljenima Kawhijem Leonardom, Paulom Georgeom i Normanom Powellom.


(Index.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.