x

"Zvijezde na kapiji" - bestseller bosanskog novinara Zijada Žune: Novinar provocira čuđenje u svijetu!

150 najvećih planetarnih muzičkih zvijezda, 150 priča, 600 fotografija, 800 stranica - zbir je hit muzičke knjige Zijada Žune, koji skoro 30 godina radi u Hamburgu, a svjetski je novinar 44 godine. Sa porodicom je otišao u Hamburg poslije rata u BiH.

Od kraja rata, novinar i urednik sarajevskog dnevnog lista "Oslobođenje" skrasio se sa porodicom u Hamburgu, centar mnogih zbivanja u Njemačkoj. Tamo ne nadogradio engleski i njemački i brzo dobio posao na radiju. Odabrao je svjetsku muziku. U Hamburgu su svaku noć bili koncerti najvećih zvijezda. Neskriveni optimizam, upornost, te genetska snalažljivost sa bosanskih prostora doveli su ga do nekoliko velikih imena i pred mikrofon i onda je započela era svjetskih intervjua.

- Sanjao sam kao dječak o pločama Erica Claptona, svjetskog kralja bluesa BB Kinga (R.I.P) Deep Purple, Roling Stounsa. Sakupljao sam bijeli kovani novac mjesecima da bi kupio ploču. A kao mladić sanjao sam koncerte. Nisam bio ni na jednom svjetskom. Sve do Hamburga.  Slao sam menadžerima pitanja koja su neobična, koja je teško naći online i oni su to prihvatali. U mojim intervjuima imali ste osjećaj da sjedite u starinskoj bosanskoj kafani, pred nama džezva i fildžani, a oko njih miris duhana. Izbjegao sam zategnutost. U svakom razgovoru, a bilo ih je preko 150 najvećih zvijezda svijeta, stvarao se ,,bosanski duh,, ili ,,jaranstvo. Mi Bosanci smo to znali napraviti.



 Šta sadrži knjiga "Zvijezde na kapiji"?

- Oko 150 najvećih planetarnih muzičkih zvijezda, 150 zanimljivih priča, izvučenih iz intervjua, 600 fotografija, 800 stranica. Ja sam iz Jajca, a u tom starom i prelijepom gradu se nalaze kapije. A i naslovnica knjige je u tom kontekstu. Izvrstan dizajn  i prelom knjige je od Ise Šarića iz Bihaća. Njemački izdavač neće mijenjati dizajn, jer će knjiga biti i na njemačkom i engleskom jeziku. Cilj je američko tržište. Da je osvojiti jednu državu prodajom knjige, poslije bi bilo lakše. Još da kažem da sam snimio 27 hiljada fotografija, te snimio 150 sati tonskog materijala. Sve je uredno arhivirano.

Otkud ideja za ovakav svjetski unikat?

Svjetski kralj bluesa BB King imao je oproštajni koncert u Hamburgu od Evrope. Ja sam jedini od 150 novinara koji je imao intervju od 40 minuta uz tri televizijske kamere nekih tv kuća. Ja sam vodio intervju. Na kraju smo se slikali. Uzeo me za ruku kao otac sina, zagrlio i pitao koliko sam imao svjetskih intervjua. Rekao sam oko pedeset jer je to bilo prije desetak godina. "Piši knjigu, biće bestseler u svijetu" - rekao je ovaj najveći muzičar svih vremena. Tako je to i počelo. Moram istaći svjetsku recenziju Zorana Ljubičića, koji će se naći i na engleskom i njemačkom jeziku .Vrh vrhova.



Je li bilo interesantnih scena sa zvijezdama?

Da se nađu teško bolesni, liječe se po nekoliko godina i sad su gospoda. Tako je sa Ericom Claptonom, Joe Cockerom i mnogim drugim. Nekoliko je onih koji se nisu drogirali i moji su favoriti - Albert Lee, Joe Bonamassa, BB King i još neki. Dalje,kad sam razgovarao sa Carlosom Santanom bio je drogiran, pio tekilu i pušio kubansku cigaru. I meni je dao da pijem. Dobro sam popio. Pričao je engleski, a onda je prešao na španski. U blizini vrata bila je djevojka korespodent pa mi je pomogla. Bez obzira na sve to bilo je opušteno. Sa Albertom Lee sam pio šampanjac i bio kod njega u Londonu, sa BB King i ostalim pio sam viski. Smiješno je da slavni Zuckerro "kravama pušta muziku" ali i da mladi i izvrsni gitarista John Mayer (do dvadesete godine imao dva Gramija) je imao spisak od 500 žena sa kojima je kako kaže imao se.s. Uopšte ne gleda na svoju privatnost, kao i mnogi drugi. Naslov te priče je "Se.s kao droga".

Jeste li imali nekih ponuda?

Sve ženske zvijezde su bile drogirane. Beth Hart se jednom valjala po bini. U zadnje vrijeme kako pjeva sa najboljim gitaristom svijeta Joe Bonamassom malo se smirila. Dobio sam više nemoralnih ponuda, cak da vodimo intervjue u privatnim sobama. To sam kategorično odbijao. Nudili su me skoro svi jednom vrstom droge. Joss Stone je stalno pričala o sek.u pa njen naslov priče je: "Stalno razmišljam o sek.u". Imao sam od nje nemoralnu ponudu.


To su priče koje se čitaju u dahu?

Imam dvije priče - Gorana Bregovića i Anu Popović iz Beograda, koji su internacionalne zvijezde, jer su nominirani Gramijem. Jedan naslov od Bregovića glasi: ,,Važniji ste mi vi od cipela", jer nas je dočekao u salonu samo u košulji. Tako je bos vodio sa nama razgovor u staroj košulji. Tu su naslovi ,,Kasniš, mr.Lee,, ,,Se.s kao droga,, ,,Tijelo iz snova,, ,,Svjetska zvijezda u 12-oj godini,, ,,Otkucaji srca Roling Stounsa,, ,,Svirao sam prije glume (Kevin Costner) ,,Imam preko 600 gitara,,.

Završili ste još dvije knjige?

To su dvije balkanske knjige. 150 zvijezda zabavne muzike i 150 folk zvijezda sa mnogo fotografija. One su završene i izaći će u prodaju početkom iduće godine kad se ova situacija malo smiri. Imao sam nedavno dva infarkta i otvorenu operaciju srca sa tri bajpasa, pa je malo usporilo rad. O tome ćemo pričati drugi put.



Razgovarali ste sa preostala dva člana legendarnih ,,Beatles,, ,Ringom Starom i Paul Mc Cartney?

Ovdje u Hamburgu su svirali dvije godine. Kažu da su ovdje dobili i ime. Sa Ringom Starom sam sa još kolega šetao Hamburgom, bili su na poznatim mjestima gdje su svirali, a potom smo bili na njegovom rođendanu i jeli tortu. Sve sam to zabilježio kamerom. Sa Paul Mc Cartneyom sam pio zeleni koktel, ali je bilo zabranjeno zajedničko slikanje. Samo tri pjesme koncerta.

Bili ste i sa Whitney Houston?

Da! Koncert je bio u Berlinu i Hamburgu. U Berlinu je bilo žalosno je gledati. Promukao glas, spori pokreti, debljina. U Hamburgu je nekako bolje prošlo, ali ni blizu ranijih koncerata, prije droge i alkohola. Nekako sam se uvukao do nje, postavio jedno pitanje i ona je nepovezano odgovarala pet minuta.  Od toga sam napravio kraći intervju, ali ekskluzivan. Snimio sam i zadnje njene fotke sa koncerta. Bila je to najbolja pjevačica svih vremena. Ima tu 150 priča i svaka je sa nekoliko fotki kao film. Prođite i vi sa zvijezdama kroz kapiju.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.