x

15 savjeta za ljubav, sreću i brak do kraja života

Uvijek se postavlja pitanje “Da li postoji savšen brak?”, ali do danas odgovora nema, jer svaki brak je specifičan na svoj način i ima svoje šablone funkcionisanja. Međutim, Chaunie Brusie za Your Tango istražila je i napisala 15 zlatnih pravila za beskonačnu ljubav, sreću i ono najbitnije, brak do kraja života.

1. Razgovor

Komunikacija je daleko prvo pravilo koje parovi navode kao ključ trajnog braka.

– Imam tendenciju da emocije i frustracije držim u sebi. I onda kada dođe vrijeme puknem i kažem čak i previše stvari. Najbitnije je u braku da otvoreno razgovarate o svemu, ali na miran način. Trebate održavati čvrst odnos – rekla je Chaunie.

2. Maknite TV iz spavaće sobe

Ako imate televizor u spavaćoj sobi onda ćete zasigurno zanemariti neke druge aktivnosti poput razgovaranja, maženja, grljenja, a možda i se.sa. Probajte ga maknuti barem iz spavaće sobe.

3. Odaberite svoje bitke

Kada znate da ste u pravu i kada želite reći svoje mišljenje ili ga istaknuti, napravite to. Nemojte oklijevati. Uvijek je bolje reći ono što mislite i želite nego se pretvarati. No, neke stvari koje su prolazne ne trebaju postati kamen spoticanja.

4. Naučite otpustiti sitnice

Nemojte se držati za sitnice kao što su primjerice, suprug je zaboravio baciti smeće, čašu je ostavio u dnevnom boravku i slično. Zaboravite na takve stvari jer ćete samo sebi naštetiti i svojim živcima.

5. To je maraton, a ne sprint

Kad su stvari jednostavne, nailazimo na poštovanje, humor i komunikaciju. Kada stvari postanu teške, moramo posegnuti duboko dolje i razmisliti o široj slici: osobinama koje druga osoba donosi na stol, na koje bi utjecalo slijeđenje vaših osjećaja, i kako će život izgledati bolje. Brak se odnosi na duge staze, a ne samo na to kako se osjećate dobro određene minute.


6. Budite ponekad nesebični

Napravite suprugu ili supruzi omiljeni doručak i šoljicu kafe. Male stvari mogu najviše značiti.

7. Prihvatite da ne možete kontrolirati postupke supružnika

Koliko ste puta pomislili: ‘Pa, kad bi moj muž povremeno planirao za nas neku večeru, bila bih više nego voljna zauzvrat napraviti neke od njegovih omiljenih stvari.’ Ako čekate još ljubavi od svog partnera, možda ćete čekati zauvijek. Ako želite imati dobrog partnera … Budite dobar partner. I iskreno, ako volite svog supruga, postoji velika vjerovatnost da će vam to i uzvratiti.

8. Riješite svoje probleme

Jedan od ključeva trajnog braka je spremnost za rad na vlastitim individualnim pitanjima koja bi mogla utjecati na vaš brak. Ako trebate raditi na sebi, učinite to ne samo za svoju ličnu dobrobit već i za zdravlje svog braka.

9. Ne oslanjajte se na supružnika zbog vlastite individualne sreće

Ako čekate da vas brak usreći, postali ste žrtvom velike bajkovite laži o braku. Vaš suprug vas neće usrećiti ako niste sami sretni, tačka.

10. Pretpostavite najbolje u drugom

Za nas je ključno pretpostaviti najbolje u drugoj osobi. Zamislite koliko bi se promijenio brak kad bismo svako neslaganje započeli pretpostavljajući od partnera najbolje, a ne najgore.


11. Ponašaj se kao da ti je dečko

Zvuči otrcano, ali važno je. Nekako je glupo kad razmišljate o tome kako ostatak svijeta dobija najbolju verziju nas samih, dok naš supružnik dobija iscrpljenu, Netflix-maraton-trenerka verziju. Ponašajte se kao da još uvijek izlazite. Radite stvari za koje znate da će vašeg supružnika usrećiti, pogotovo kad ste iscrpljeni, ne osjećate se tako i ne mislite da imate vremena.

12. Dodirujte se

Jednostavan dodir rukom ili zagrljaj mogu promijeniti raspoloženje. Dodirujte se, čak i ako imate djecu i ako mislite da nemate vremena za takve stvari, pronađite ga. Fizički dodir je vrlo bitan.

13. Nemojte nepoštovati supružnika

Ne stavljajte svoje bračne probleme na Internet! Prvo sami iskomunicirajte sa suprugom, nemojte vašu svađu stavljati javno i od drugih tražiti savjete jer nije u redu. To se odnosi i na prepričavanje vaših privatnih stvari u društvu.

14. Zapamtite, ljubav je izbor

Znate onaj topli osjećaj koji ste imali kad ste pogledali u oči supružnika i izgovorili svoje zavjete na dan vjenčanja? S druge strane, sigurno ste ili ćete se suočiti nekad tokom braka s bijesom u očima vašeg supružnika. Ali ne bojte se, jer srećom za sve nas puke smrtnike ljubav je izbor, a ne samo osjećaj.

15. Budite u istom timu

Ovo se pravilo posebno odnosi na supružnike koji su ujedno i roditelji. I kada vam dijete plače u tri ujutro ili kada nakon porodičnog ručka treba prati suđe, radite zajedno. Vi ste tim. Niste odvojeni, piše Your Tango.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.