x

5 gradova u Evropi koje vrijedi posjetiti

Postoje mjesta u Evropi koja nisu toliko poznata na svjetskoj turističkoj sceni, a vrijedna su pažnje zbog svoje posebnosti, autentičnosti i magične ljepote.

1. Belađo, Italija

U Lombardiji, na jezeru Komo koje izgleda kao more nalazi se živopisno mjestašce bogate istorije, Belađo. Uživaćete jedući dželato i šetajući skalinama, uskim uličicama ovog predivnog mjesta, a možete da posjetite i baziliku San Đakomo iz romaničkog perioda ili Muzej navigacionih instrumenata. U gradiću i okolini ima mnogo vila sa prelijepim baštama, a neke su poput vile Serbelloni otvorene za javnost. Ako vas put nanese u Belađo za vrijeme lokalne fešte, probajte njihov svečani kolač koji se zove Miaska, a pravi se od kukuruznog brašna i sušenog voća.


2. Reine, Norveška

Ovo malo, autentično ribarsko selo će vam oduzeti dah svojom ljepotom i magijom sjevera. Pripada Lofoten ostrvima koji će vam pružiti brojne prilike za uživanje u ljepotama Skandinavije u skladu sa vašim afinitetima i načinom koji preferirate bilo da je to vožnja trajektom, pješačenje ili vožnja kajakom. U periodu od septembra do aprila, ako vrijeme nije olujno, Reine je idealno mjesto da prisustvujete spektakularnoj sjevernoj svjetlosti – Aurora Borealis.


3. Thun, Švajcarska

Grad pored istoimenog jezera će vas privući svojom prelijepom prirodom, a na vrhu brda iznad starog grada se nalazi bajkovito lijep zamak iz 12. vijeka sa istorijskim muzejom. Ako to nije dovoljno da vas očara, grad vam pruža priliku da uživate u prelijepom pogledu na Alpe. Ovo prelijepo mjesto u Bernskom kantonu ima i predivnu gradsku vijećnicu iz 16. vijeka. Šlag na torti će biti prisustvovanje fudbalskoj utakmici ili utakmici hokeja na ledu, a trešnjica na šlagu bi bila izlet brodićem.


4. Biburry, Engleska

Upoznajte pravu Englesku, otkrivajući ovo ljupko selo u jugozapadnom dijelu Engleske. U selu se nalazi prelijepa, stara, saksonska crkva svete Meri. U ovom prelijepom selu možete vidjeti kuće iz 17. vijeka, kamene kolibe boje meda sa strmim krovovima. Najveća zgrada je zgrada suda, sagrađena 1633. godine. Arlington Row kolibe datiraju iz 1380. godine kada su ih monasi koristili za skladište vune. Selo je pored rijeke Coln i često je korišteno kao filmska i lokacija za snimanje serija pa su ovdje snimljeni filmovi Stardust i Bridget Jones’s Diary. Prvi klub na svijetu za konjske trke, The Biburry Club je osnovan upravo ovdje, daleke 1681. godine.


5. Mostar, Bosna i Hercegovina

Nobelovac Ivo Andrić je pisao u svojim Znakovima pored puta: “Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrjednije od mostova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kome se ukršta najveći broj ljudskih potreba…”

Preko rijeke Neretve u Hercegovini, Stari most u Mostaru plijeni svojom ljepotom, a primjer je otomanske arhitekture iz 16. vijeka. I sam grad Mostar je dobio ime po mostarima, čuvarima Starog mosta u srednjem vijeku. Most je podignut 1566. po naređenju sultana Sulejmana Veličanstvenog. Fascinantni kameni most se nalazi i na Unescovoj listi. Mostar je bogat kulturnim institucijama kao što su Kuća Alekse Šantića, Lutkarsko pozorište, Muzej Hercegovine… Nemojte propustiti da probate nešto od bosansko-hercegovačke kuhinje koja je divan spoj balkanskog, orijentalnog i mediteranskog uticaja, a mi predlažemo ćevapčiće i kao desert tulumbe.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.