x

5 tjedan trudnoće: Simptomi i savjeti za vas ovaj tjedan

Bilo da ste planirali ili je došlo kao lijepo iznenađenje za 5 tjedan trudnoće još uvijek je sve pomalo šok. 

Prirodno je osjećati niz emocija od sreće do nervoze i straha. A kako bi lakše podnijeli promjene donosimo što možete očekivati! Kao i što je najbolje u ovom tjednu započeti ili prestati raditi.


5 tjedan trudnoće: Simptomi

Što se tiče petotjednog trudničkog trbuha, može se činiti nepromijenjenim ili samo izgledati napuhano. A ostali simptomi koje možete primijetiti u petom tjednu trudnoće uključuju:

Natečene grudi – Osjetljivost dojki često je jedan od najranijih znakova trudnoće. To znači da grudi mogu biti natečene, bolne i biti jako osjetljive na dodir.

Jutarnje mučnine – i povraćanje u trudnoći pogađaju različite trudnice u različito vrijeme (a neke uopće ne). Obično počinje oko 5. ili 6. tjedna trudnoće. Za neke je žene taj izdajnički osjećaj mučnine jedan od prvih znakova da su trudne. Postoje sigurni načini za ublažavanje jutarnjih mučnina, uključujući promjene u prehrani i načinu života.

Umor – ne zna se što uzrokuje iscrpljenost kostiju u ranoj trudnoći, no jedan je od najčešćih simptoma. Dobra vijest je da se energija vraća u drugom tromjesečju većini žena.

Učestalo mokrenje – tijekom trudnoće činjenica je da ćete trčati na zahod puno više nego što biste željeli.

Implantacijsko krvarenje – uobičajeno je vidjeti mrlje u petom tjednu trudnoće, ali ne bi trebalo biti više od nekoliko kapi krvi. Iako je najčešće ovo samo implantacijsko krvarenje, trebali biste to spomenuti svom liječniku kako bi mogli isključiti komplikacije. Ako vidite puno krvi ili krvarenje traje dulje od dva dana, odmah posjetite liječnika.

Promjene raspoloženja – uobičajene su tijekom trudnoće, a kod nekih se žena one osjećaju kao najgori PMS. Može vam pomoći pronaći neke načine da si odvratite pažnju kada vam neugodno raspoloženje ometa normalnu rutinu. Pokušajte na primjer slušati umirujuću glazbu ili prošetati vani (ovo može biti dosta korisno).

Averzije prema hrani – odbojnost prema hrani često počinje sada. Većina trudnica ih doživljava, zahvaljujući promjeni hormona i pojačanom osjetu mirisa. Neke od najčešćih averzija uključuju meso, kavu, jaja, mliječne proizvode i hranu s puno začina ili masti.

Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate pitanja o promjenama koje se događaju ili ako se zbog nedostatka simptoma osjećate nelagodno.


Savjeti za vas ovaj tjedan

Upoznajte hranu koja je zabranjena kao npr. nepasterizirane mliječne proizvode i sokove, nedovoljno kuhano meso i jaja, sirove klice i živu ili sirovu ribu. Razlog: mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom i mogu biti loše za bebu. Također izbjegavajte i hranu koja sadrži nitrate kao npr. hrenovke i neke mesne prerađevine.

Smanjite kofein i prestanite piti alkohol (ako već niste) i pušiti (ako pušite)

Uvedite međuobrok bogat proteinima i složenim ugljikohidratima. Kao npr. krekere od cjelovitog zrna pšenice sa sirom i jogurtom. Ili si napravite juhu ili smoothie.

Unosite osam do deset čaša tekućine dnevno, osobito ako povraćanje dovodi do dehidracije.

Kako biste si pomogli oko mučnina osim tekućina pokušajte uzimati i đumbir. Možete ga koristiti u juhi, muffinima, u čaju ili grickajte kekse s đumbirom. A ako su vaši simptomi posebno teški, pitajte svog liječnika o uzimanju dodatka vitamina B6.

Za smanjenje nadutosti zamijenite namirnice kao na primjer brokulu i kupus onima (npr. jagode, mango) koje ne napuhuju. Također umjesto gazirane pijte običnu vodu.

Oko 40 posto trudnica ima parodontnu bolest, što povećava šanse za preeklampsiju stoga posjetite stomatologa i dogovorite čišćenje zubi. Ali, stomatološke rendgenske snimke treba odložiti dok ne dođe beba.

Na kraju, ako imate mačku doma zamolite partnera, prijatelja ili roditelje da očiste kutiju za pijesak umjesto Vas.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.