78. GODIŠNJICA BITKE ZA RANJENIKE NA NERETVI 76.GODIŠNJICA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

08.05.2021 12:00

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica obaviještava građane BiH i drage nam prijatelje sa prostora bivše Jugoslavije da ove godine zbog pogoršane trenutne situacije izazvane koronavirusom, kao i preporuka kriznog štaba neće biti održana Svečana akademija u povodu godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“. U cilju kontinuiteta obilježavanja značajne godišnjice delegacija SABNOR-a BiH i delegacije Kantonalnih udruženja SABNOR-a BiH uz Načelnika općine Jablanica će položiti cvijeće i odat počast svim borcima koji dadoše živote u borbi za pobjedu nad fašizmom.

Moderna Evropa leži na temeljima antifašističkih tekovina, antifašističkog opredjeljenja i antifašističkih vrijednosti koje su nastale u antifašističkoj borbi, gdje je Bitka za ranjenike na Neretvi simbol antifašizma i humanosti ne samo u BiH nego i u regionu. Ovo će biti prilika da se u tišini poklonimo i odamo počast svima onima koji dadoše svoje živote za slobodu u borbi protiv fašizma i glasno kažemo „NE“ podjelma, mržnji, fašističkim ideologijama i sl. Tu smo da nastavimo antifašističku borbu na jedan drugi način, protiv sve prisutnijih neofašističkih ideja, za bolji, ljepši, sigurniji život, kao i ravnopravnost svih naroda i narodnosti na ovim prostorima.

„Nemojmo, drugarice i drugovi, nikada zaboraviti da je tu, u hladnim vodama Neretve, tekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se brastvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i revolucije. Čuvajmo to bratstvo i jedinstv“. Tekst iz govora Josipa Broza Tito, Jablanica 12 Novembar 1978.g. Ove godine se obilježava i 80.godišnjica opštenarodnog antifašističkog ustanka naših naroda i narodnosti, Dan ustanka naroda u BiH. U znak sjećanja u 11:50h će se u Neretvu spustiti osamdeset karanfila.

 Polaganje cvijeća će se održati 8.maja 2021.godine (subota) na platou Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u 12:00 sati. Ovom prilikom pozivamo medije da svojim dolaskom u Jablanicu, prenesu poruku građanima BiH i šire u povodu 78.godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ i 76.godišnjice pobjede nad fašizmom. Medijima će se obratiti predstavnici SABNOR-a BiH i općine Jablanica.

 Budimo dio Evrope, obilježimo Dan pobjede nad fašizmom i prisjetimo se heroja Neretve u najhumanijoj bitci za ratovanje „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

Napominjemo da će sve aktivnosti biti u skladu sa preporukama kriznog štaba, poštujući međusobnu distancu kao i broj prisutnih na jednom mjestu u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.