x

Ako planirate bebu, ubacite prokulice u vaš svakodnevni meni

Mnogi ljudi nerado jedu prokulice i nisu baš najsretniji kada im se ovo povrće nađe na meniju. Međutim, novo istraživanje pokazuje da parovi koji pokušavaju da dobiju bebu, u svoju redovnu prehranu obavezno trebaju dodati ovo povrće. Pored ostalog, prokule sadrže veliku količinu folne kiseline koja je veoma bitna za plodnost i kod muškaraca i kod žena. Također, ovaj izvor vitamina povećava kvalitet spermija.

Još jedna prednost ove namirnice bogate folnom kisleinom je ta da pomaže u smanjenju rizika od pobačaja i urođenih mana. Prokulice sadrže phytonutrient koji se još zove i di-indolylmethane, a koji pomaže ženama da apsorbiraju uravnoteženi nivo hormona estrogena na način da se povezuje sa estrogenom iz okoline, kao što su pesticidi i hormoni u mesu i mliječnim proizvodima, a pri tom pomaže tijelu da se oslobodi viška hormona, što u konačnici pojačava plodnost.

Za ovo se povrće također smatra kako snižava nivo holesterola i da ima protuupalna svojstva. Prema najnovijin studijama, devet posto svih začeća se desi tokom novogodišnjih praznika, što čini decembar najplodnijim mjesecom u godini. Stoga, ako razmišljate o bebi, jedite prokulice ne samo u decembru već svakog mjeseca.

.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.