x

Povratak na vrh

Aston Martin predstavio model DBS Superleggera

S posljednjom evolucijom Aston Martinovog GT modela DB11 stiže 725 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, a ima mjesta i za kofere.

Na vrhu Aston Martinove ponude GT automobila sada je izvanredni model DBS Superleggera koji je s ponuđenim performansama više nego dostojna zamjena za model Vanquish S. U čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji naglašavaju da se karbonsko-aluminijska Superleggera, pored ostalog, može pohvaliti i najboljim (među)ubrzanjima u kategoriji GT automobila.


Iza oznake DBS i dodatka Superleggera krije se luksuzno opremljen Coupe koji je standardno opremljen adaptivnim ovjesom, a tu su i tri radna programa (GT, Sport i Sport Plus) kojima se bira način rada ovjesa, motora, mjenjača i upravljačkog sistema.


Za pogon automobila koji razvija elektronski ograničenih 340 km/h zadužen je nisko smješten 5,2-litarski V12 motor s dva turbopunjača, čiji se potencijal (725 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta) na zadnju osovinu distribuira posredstvom novorazvijenog 8-stepenog automatskog mjenjača koji "potpisuje" njemačka kompanija ZF.


DBS Superleggera od 0 do 100 km/h stiže za 3,4 sekunde, a od 0 do 160 km/h za 6,4 sekunde. Za međuubrzanje od 80 do 160 km/h potrebne su samo 4,2 sekunde. Pored optimalnih aerodinamičkih karoserijskih rješenja i mehaničke ograničene blokade diferencijala za vrhunsku upravljivost brinu i adekvatne Pirelli gume na crnim 21-inčnim ojačanim aluminijskim felgama.


"DBS Superleggera je automobil kojim se vraćamo na vrh GT kategorije", rekao je prilikom premijernog predstavljanja prvi čovjek kompanije Andy Palmer. Prvi primjerci do svojih bi kupaca trebali stići u posljednjem kvartalu godine, a Aston Martin će Superleggeru uskoro ponuditi i u verziji s platnenim sklopivim krovom (Volante).



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.