x

PROJEKTI

Avion JetZero promijenit će budućnost letenja

Plosnati trup letjelice, koji je razvijen u saradnji s američkom svemirskom agencijom NASA-om, glatko prelazi u par širokih krila te bez jasne linije


Široki trup aviona koji se stapa s krilima aviona mogao bi promijeniti budućnost letenja. Riječ je o novom tipu zrakoplova američkog startupa JetZero iz Kalifornije koji se testira u komercijalne putničke svrhe, za prijevoz tereta, ali i vojne potrebe.

Poseban oblik

Poseban oblik aviona ne samo da bi omogućio dodatan prostor za putnike i količinu tereta koje se može prevesti na jednom letu već bi i novi model trebao smanjiti potrošnju goriva za 50 posto.

Plosnati trup letjelice JetZero, koji je razvijen u saradnji s američkom svemirskom agencijom NASA-om, glatko prelazi u par širokih krila te bez jasne linije razdvajanja između ta dva dijela kao što je slučaj kod većine današnjih zrakoplova cjevastog oblika.

Otpor i težina

Ovaj dizajn je aerodinamički stabilan pa letjelici JetZero nije potrebno krilo na repu. Povrh svega, široki trup aviona može pridonijeti većem uzgonu od tipičnog aviona. Ove promjene doprinose smanjenju otpora i težine same letjelice, a samim time iziskuje manje motore te donosi značajne novčane uštede za sve uključene.


Proizvođači aviona Airbus i Boeing izradili su svoje prototipove zrakoplova kod kojih se trup letjelice stapa s krilima, ali niko još uvijek nije stavio taj tip aviona u redovnu upotrebu. JetZero snažno vjeruje da će njihovi avioni biti u službenoj upotrebi najkasnije do 2030. godine.

Izvor: avaz.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.