x

Bajke su bolje za djecu od modernih knjiga

Roditelji, pak, smatraju da su bajke "politički nekorektne" i previše "mračne" za najmlađe .

Roditelji koji izbjegavaju čitati djeci tradicionalne bajke smatrajući da su moderne knjige "politički korektnije" propuštaju na taj način da ih poduče moralnom kodu života, upozorava stručnjak za razvoj djeteta Sali Godard Blat.

Naime, sve veći broj roditelja u posljednjih nekoliko godina izbjegava čitati djeci tradicionalne bajke, kao što su "Pepeljuga" i "Snježana i sedam patuljaka", jer smatraju da su pune stereotipa, pokazala je anketa na 3.000 roditelja.

Roditelji smatraju da su bajke "politički nekorektne" i previše "mračne" za djecu. Zbog toga svaka četvrta majka odustaje od čitanja bajki i odlučuje se za moderne knjige.

- Bajke koje su čitane generacijama od vitalnog su značaja za razvoj djeteta. Tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro pobjeđuje zlo i promoviraju ljubaznost i velikodušnost - kaže Blat.

Suština je u tome da tradicionalne bajke pokazuju djeci da postoje fizičke različitosti u životu, a ako ne vide te stereotipe, neće imati ni moralni kod po kojem će se moći razvijati.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.