x

narudžbe na proljeće

BMW predstavio osvježenu Seriju 7 i novi V8 motor

Nakon pojave špijunskih fotografija, curenja informacija i objave jednog teasera BMW je konačno zvanično otkrio izgled osvježene Serije 7.


Ono što se uočava na prvi pogled jeste ogromna bubrežasta rešetka hladnjaka koja je zapravo veća za čak 40 posto, dok su prednja svjetla tanja. Nazad su redizajnirana svjetla povezana svjetlećom LED linijom.

Serija 7 je sada duža bez obzira na to da li se radi o standardnoj verziji ili verziji s produženim međuosovinskim rastojanjem, ali nije viša i šira. Dobila je nešto drugačije ventilacijske otvore i aerodinamička rješenja.

Unutrašnjost se nije mnogo promijenila, ali materijali izrade i njihova ponuda jesu, kao i nešto tehnologije. Centralnom 10,25-inčnom ekranu sa BMW iDrive 7.0 infotainment sistemom je pridružena potpuno digitalna 12,3-inčna instrument tabla. BMW opciono nudi detalje od drveta, a modeli s M Sport paketom opreme, kao i model V12 M760Li xDrive u unutrašnjosti izgledaju više sportski.

Vrh ponude čini M760Li xDrive model s pogonom na sva četiri točka, koji pokreće 6,6-litarski V12 motor koji isporučuje 580 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,8 sekundi. Na raspolaganju je i model 750i xDrive u standardnoj verziji i verziji s produženim međuosovinskim rastojanjem. Ovaj model je dobio novorazvijeni 4,4-litarski V8 motor koji razvija 526 KS i do "stotke" stiže za 4 sekunde.

Hibridni model sada nosi oznaku 745e te je četverocilindrični benzinski motor zamijenio rednim 6-cilindričnim benzincem s turbopunjačem koji je uparen s električnim motorom i litij-jonskom baterijom, a ukupna snaga iznosi 389 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h ovom modelu je potrebno 4,9 sekundi.

Četverocilindrični motori više nisu u ponudi, ali je 3,0-litarski 6-cilindrični motor u modelima 730d, 740d i 750d zadržan.

Svi modeli imaju poboljšani osmostepeni BMW-ov Steptronic automatski mjenjač.

Među brojnim pomoćnim sistemima je i onaj koji pomaže pri teškim situacijama tokom kretanja unazad. Taj sistem prati istu liniju kojom se automobil kretao u posljednjih 50 metara, a vozač kontroliše samo papučicu kočnice. Od jula će biti dostupna opcija daljinskog parkiranja. BMW će narudžbe početi primati na proljeće.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.