x

BMW prekida proizvodnju svog najboljeg motora

Zbog ekoloških standarda, BMW je donio tešku odluku i poslije 35 godina ukinuo proizvodnju V12 motora.

Ovaj motor napravljen je u više od 80.000 primjeraka, a pamtit ćemo ga iz top modela bavarskog proizvođača, piše Nova.

Priča u tri nastavka trajala je 35 godina, a njen kraj obilježit će specijalna verzija nove serije 7, 760Li od svega 12 primjeraka.

Prvi V12 iz BMW-a predstavljen je daleke 1987. godine. Priča je dobro poznata, a ona kaže da je motor nastao spajanjem dva postojeća šestocilindraša, i to pod uglom od 60 stepeni.


Imao je doslovno sve u paru: dvije ECU jedinice, dvije pumpe goriva, ali i dodatni alternator koji je punio drugu bateriju za napajanje telefona, telefaksa i hladnjaka za piće. Imao je i elektronsku kontrolu gasa, lančani prijenos i još puno priča koje su skovali srećni vlasnici.

Novonastali 5.0 dragulj s 220 kW i 450 Nm težio je 240 kg, a čast da ga ugoste dobile su tadašnja serija 7 E32 i serija 8 E31.


Motor je naknadno modernizovan u nekoliko navrata, a na kraju je bio toliko tehnološki napredan da je zaintrigirao Gordona Murraya koji je odlučio da upravo taj motor ugradi u F1, prvi i po mnogima najbolji hipersportski automobil na svijetu.

Motor je nastavio da se proizvodi nakon što je na tržište stigao novi 5.4 V12 M73 dostupan u nekoliko verzija snage sve do 316 kW koliko je davala Alpinina verzija od 6 litara. Motor se proizvodio sve do 2002. godine, a ugrađivao se čak i u Rolls Royce.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.