x

UKUSNO I FINO

Brzo i bez pečenja: Ledeni kolač

Ledeni kolač je fantastično kremasta poslastica, koja se veoma brzo i jednostavno pravi, a idealna je za sve prilike

Ledeni kolač je fantastično kremasta poslastica, koja se veoma brzo i jednostavno pravi, a idealna je za sve prilike.

Sastojci

Podloga

250 grama oreo keksa

80 grama putera

Krema

500 ml mlijeka

500 ml slatke pavlake

12 kašika gustina

3 kašike oštrog brašna

5 kašika šećera

500 grama maskarpone sira

150 grama čokolade za kuhanje

500 ml pavlake za šlag.

Priprema

Za podlogu samljeti keks u blenderu, dodati otopljeni puter i dobro promiješati. U tepsiju srednje veličine utisnuti podlogu od keksa. Utapkati dobro podlogu većom kašikom, da bude glatko. Ostaviti u frižider dok se priprema krema.

Za kremu pomiješati mlijeko i slatku pavlaku. Oduzeti cca 200 ml pa razmutiti s brašnom, šećerom i gustinom. Ostatak mješavine mlijeka i pavlaku staviti da prokuha pa u kipuće ukuhati masu sa brašnom, gustinom i šećerom. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ovo je brz proces, nešto kao kuhanje pudinga. Kuhanu kremu uz miješanje ohladiti.

U ohlađenu kremu dodati maskarpone i sjediniti miješanjem. Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati mikserom.

Na podlogu od keksa rasporediti prvo bijeli dio pa preko njega čokoladni dio kreme. Staviti u frižider na nekoliko sati da se dobro rashladi. Zatim sve skupa premazati čvrsto umućenom pavlakom za šlag i po želji posipati narendanom čokoladom. Poslužite rezano na kocke željene veličine, piše Minimagazin.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.