x

IZ FILMA "OVO MALO DUŠE"

"Čovjek ti je, Senada, teški hajvan": Rečenica Janjića koja se generacijama urezala u pamćenje!

Sinoć nas je zauvijek napustio legendarni bosanskohercegovački glumac Davor Janjić. Počeo je glumiti vrlo mlad, a iza sebe ima brojna ostvarenja. Ipak, jedno od njih naročito se uvuklo u srca publike, a riječ je o filmu Admira Kenovića "Ovo malo duše".


"Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže", rečenica je koja se urezala u pamćenje starijih generacija, dok su je kasnije naučile i one mlađe, bez obzira jesu li pogledale film koji je obilježio mnoga djetinjstva.

Nažalost, lik koji je izgovorio više nije s nama, a riječ je o bh. glumcu rođenom u Tuzli Davoru Janjiću.


Kada se pojavio u filmu Kenovića, koji je početkom ove godine proslavio 35 godina od svoje premijere, Davor je imao svega 17 godina, a utjelovio je lik Nihada - mladića koji odrasta u selu poslijeratne Bosne. Njegova majka je teško bolesna i ima samo jednu želju - da se Nihad oženi.


Kako roditelji žele što prije izvesti svoju djecu na pravi put i pomoći im da "imaju svoj hljeb", većina brakova biva dogovorena i inicirana materijalnim interesima roditelja budućih mladenaca. To biva slučaj i kod Nihada koji, pored Senade (Branke Bajić) koja mu se dopada, mora stupiti u brak s djevojkom koju mu je izabrao otac Ibrahim (Branko Đurić).

Nakon smrti Nihadove majke, njegov otac ponovo se ženi, a odnosi u porodici se mijenjaju. Nihad mora nastaviti živjeti sa ženama prema kojima nema nikakvih emocija, što je glavni fokus ove komedije, ali prije svega drame o odrastanju.


Na tužnu vijest o gubitku legenarnog glumca, oglasio se i sam Kenović koji je istakao koliko je šokiran jer Davora više nema.

"Ovo je nemjerljiv gubitak, izgubili smo jednog od najtalentovanijih glumaca. Veoma sam tužan, izrazio bih svoje duboko žaljenje i sućut", otkrio nam je reditelj.


Janjić je, podsjetimo, rođen 1969. godine u Tuzli, dok je u Sarajevu na Akademiji studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce. Period od 1991. do 1996. proveo je u Londonu, dok se 1997. preselio u Sloveniju.

U glumi se okušao kao vrlo mlad , a još neka od ostvarenja po kojima ga pamti publika s naših prostora su "Život sa stricem", "Gorila se kupa u podne", "Blues za Saru", "Kuduz", "Duhovi Sarajeva" i brojni drugi. Davor Janjić je preminuo u 54. godini u Beogradu.

..

.

.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.