x

Da li će Vučić ići u karantin? Koji protokol važi u ovom slučaju?

Zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je  na pitanje novinara da li predsjednik Srbije mora da bude u izolaciji 14 dana, budući da mu je stariji sin zaražen Kovidom 19, da je protokol isti za sve, jer virus ne pravi selekciju i svi su podjednako osjetljivi.

- Kakva će biti procedura, zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija u periodu za koji se smatra da je zarazan - rekla je Kisićeva.

U skladu sa tim, rade se sve dalje procedure i testiranje i nema izuzetaka, dodala je ona.


Na pitanje da li je njen savjet kao ljekara da Vučić ne ide sutra u najavljenu posjetu Nišu, Kisićeva je ponovila da sam postupak zavisi od toga da li je osoba bila u kontaktu u periodu zaraznosti sa osobom kod koje je potvrđeno prisustvo virusa.

- Sve osobe koje su bile u kontaktu, podvrgavaju se testiranju i u zavisnosti od toga se sprovode odgovarajući režimi - rekla je Kisić.


Ona je pojasnila da je period zaraznosti najveći u toku 48 sati prije pojave prvih simptoma i 24 sata posle pojave simptima, a radi bezbijednosti se uzima u obzir izloženost u periodu od dvije nedjelje od pojave simptoma, što je, kaže, isto pravilo za sve.(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.