x

Da li su elektronske cigarete najbolja alternativa za pušače?

Broj korisnika elektronskih cigareta u svijetu je u stalnom porastu i to sa razlogom; ovi proizvodi ulivaju najveću sigurnost pušačima u pogledu manje štetnosti, mogućnosti odvikavanja i oslobađanja od zavisnosti, te po tome predstavljaju najbolju alternativu za pušače.

U Britaniji su najavili prepisivanje elektronskih cigareta na recept kao efikasno sredstvo za odvikavanje... nadamo se da će takva praksa biti dostupna i kod nas kako bi se pušačima pomoglo u borbi protiv duhanske zavisnosti.

Elektronske cigarete su uređaji koji proizvode PARU, zbog čega se žagronski za ove uređaje često koriste izrazi kao: PARENJE ili VAPE. Tečnosti za elektronske cigarete u sastavu imaju u osnovi: Propilen glikol, Biljni glicerol i Arome koje se koriste u ishrani, lijekovima, kozmetici i potpuno su bezbijedne po zdravlje.

Dok tradicionalne cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana NE daju mogućnost odvikavanja od nikotinske zavisnosti, sa elektronskim cigaretama to je MOGUĆE. Naime, korisnici elektronskih cigareta mogu od početka koristiti BEZNIKOTINSKE tečnosti ili tečnosti sa raznim dozama nikotina, po svom izboru. Taj nikotin je 99.9% medicinski prečišćen i laboratorijski kontrolisan. Vremenom korisnici prelaze na tečnosti sa sve manje i manje nikotina, dok potpuno ne pređu na tečnosti bez nikotina, što je upravo u praksi dokazano kao veoma uspješan metod ODVIKAVANJA OD NIKOTINA I ZAVISNOSTI.

Za razliku od duhanskih, konzumiranje elektronskih cigareta ne izaziva trenutni efekat smanjenja dotoka krvi i kiseonika u srce, pokazali su rezultati nove studije predstavljenje na kongresu Evropskog udruženje kardiologa u Amsterdamu.


Istraživaci Klinike za kardiohirurgiji pri atinskom centru Onazis, na čelu sa doktorom Konstantinosom Farsalinosom, ispitivali su uticaj korištenja e-cigareta na sposobnost srčanih arterija da srce snabdijevaju krvlju i kiseonikom.

Poznato je da pušenje trenutno umanjuje sposobnost srčanih arterija da snabdiju srce krvlju i kiseonikom. Cilj ove studije bio je da utvrdimo da li sličan efekat proizvode i elektronske cigarete.- rekao je voda istraživačkog tima dr Farsalinos.

Poslije pušenja dvije duhanske cigarete, kod učesnika studije je primijećeno smanjenje dotoka krvi i kiseonika do srca od 16% , kao i povećanje otpora dotoku od čak 19 %.

Međutim, poslije konzumiranja elektronskih cigareta kod korisnika nije bilo nikakve razlike u dotoku krvi i kiseonika do srca, niti u povećanju otpora – u poređenju sa rezultatima prethodnog mjerenja.

- Rezultati su impresivni i pokazuju da, za razliku od duhana, elektronske cigarete ne utiču na dotok kiseonika i krvi u srce.Svi dostupni dokazi nedvosmisleno potvrđuju da su one daleko manje štetne od duhanskih – istakao je dr Farsalinos.

Iz kompanije Umbrella corporation BH koja na tržištu posluje već 7 godina su nam rekli da se broj klijenata konstantno povećava iz godine u godinu. Njihov kompletan asortiman elektronskih cigareta i tečnosti možete pogledati na sajtu: www.umbrellashop.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.