x

Da li znate koja je idealna brzina automobila koja će vam uštedjeti gorivo i novac?

Onaj ko želi uštediti gorivo mora, naravno, voziti umjereno. Ali to ne znači da morate voziti polako. Njemačka organizacija "TÜV Süd" utvrdila je da je najoptimalnija brzina oko 130 kilometara na sat.


Prije svega, podsjećamo da u Njemačkoj nema ograničenja brzine na auto-putevima, osim ako to nije posebno naloženo znakom. Mnogi vozači koji žure ili jednostavno vole brzu vožnju prilično malo pritisnu gas.

Organizacija "TÜV Süd" napominje da bi automobil najekonomičnije vozio na auto-putu ako bi vozio u najvišem stepenu prenosa pri najnižim obrtima motora. To znači da je broj obrtaja dovoljan da se motor nesmetano vrti. Zavisno o automobilu, brzinomjer u ovom slučaju pokazuje između 60 i 70 kilometara na sat, što naravno nije primjereno sigurnoj vožnji auto-putem jer u tom slučaju postajete prepreka kooperativnim vozačima.

Pa naravno da morate voziti brže. Prema organizaciji "TÜV Süd", najpovoljnija brzina za kompromis između dovoljno brze vožnje i još uvijek umjerene potrošnje goriva je 130 kilometara na sat, najveća dopuštena brzina u našim krajevima.

Najčešće greške kod mijenjanja brzina. Radite li ih?

Takođe su otkrili da osoba koja putuje brzinom od 160 kilometara na sat stvara oko četiri puta veći otpor vazduha od osobe koja putuje brzinom od 80 kilometara na sat. Kao rezultat toga, naravno, znatno raste potrošnja goriva. Dodaju i da vozači trebaju što optimalnije mijenjati brzine te da prilikom dužih stajanja trebaju ugasiti motor.

Većoj potrošnji goriva pridonosi i prevelika težina automobila . U principu, 100 kilograma više prtljaga pridonosi pola litre većoj potrošnji goriva na 100 kilometara. Ovo je posebno važno kada putujete na odmor.

Naravno, kofere ne možemo ostaviti kod kuće jer nam njihov sadržaj treba na odmoru. Međutim, "TÜV Süd" ima savjete za takve slučajeve. Kada stignemo na odredište za odmor, trebali bismo spakovati što više prtljage iz automobila i ne nositi je sa sobom kada smo na odredištu za odmor. Na taj način možemo i znatno uštediti gorivo, pogotovo ako se tokom praznika puno vozimo, prenosi "GPmaljevac".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.