x

Defileom ulicama Sarajeva najavljen Festival dječje umjetnosti! (FOTO)

Defileom ulicama Sarajeva brojnih umjetnika iz različitih gradova najavljeno je peto izdanje Festivala dječje umjetnosti (FEDU) koje se svake godine održava od 3. do 7. maja, a osim u Sarajevu dio programa bit će priređen i u drugim bh. gradovima.

Kako su organizatori istaknuli svi programi slavit će bajku te su danas ulicama prošetali žongleri, bubnjari, klaunovi, glumci, animatori, "štulaši" i Petar Pan, jer je upravo bajka o dječaku koji nije želio odrasti osnovna tema današnjeg defilea.

Povorka je krenula od Bosanskog kulturnog centra (BKC) u kojem su već postavljen FEDU Kids bazar u okviru kojeg će se najmlađi sresti s klaunovima, zabavljačima, ali i dućanom knjiga, lutkama od filcane vune, edukativnim igračkama i još mnogo toga, a tu je i velika tabla za igru "Čovječe ne ljuti se".


Defile je nastavljen do Pozorišta mladih, Vječne vatre i Katedrale kada su učesnici na svoj način animirali djecu i prolaznike te turiste koji pohode Sarajevo u dane praznika.

Inače veliki je broj pozorišnih, književnih i muzičkih sadržaja, među kojime i devet predstava, koji će obogatit kulturnu scenu glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i Kaknja, Kraljeve Sutjeske, Tuzle i Breze sve prilagođeno najmlađima.


FEDU je već prepoznatljiv Festival u regionu, a već je stigla ponuda da se isti organizira i u Puli i Kotoru što organizatori i planiraju uraditi naredne godine za kada se planira i povećanje broja bh. gradova u koje će doći šarenilo Festivala među kojima su Mostar i Banja Luka.

Direktor FEDU-a Fahrudin Kučuk kazao je danas Feni da je ove godine velika pažnja posvećena vizualnom dijelu Festivala, ističući da je prostor u BKC-u ukrašen te da predstavlja svojevrsno mjesto čarolije i zabave.

- Festival je sve veći to pokazuje i činjenica da će neke od takmičarskih predstava biti odigrane izvan Sarajeva, a književni karavan također će proći ulicama i drugih gradova i sve to pokazuje potencijal Festivala - zaključio je Kučuk.

Na Festivalu dječje umjetnosti učestvuju pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić/
Izvor: Fena

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.