x

Djeca od devete godine ovisnici od mobilnih telefona

Aktuelna istraživanja pokazuju da djeca veoma rano, već od svoje devete godine života, pokazuju znake ovisnosti od mobilnih telefona, navode iz Centra modernih znanja.

Kako objašnjavaju u ranom uzrastu dominiraju igrice, a kasnije i brojne društvene mreže.

"Kada ih roditelji opomenu i daju neki zadatak, oni izgledaju često kao hipnotisani i ponekad se čini da ništa od informacija ne dopire do njih. Sa uzrastom se javljaju i druge poteškoće, gdje djeca uopšte ne žele da se jave roditeljima na telefon ili poruku, jer to nije in u društvu da ih roditelji nešto zapitkuju i interesuju se gdje su i šta rade. Kasnije opet na raznim događajima i zajedničkim druženjima primjećujemo da djeca uopšte ne komuniciraju nego da su stalno na telefonu", navode iz ovog Centra.


Upravo zbog ovakvih problema, ali i mnogih drugih, u okviru Centra modernih znanja ističu da će sa radom početi pedagoško - psihološko savjetovalište, uz poseban akcenat na rad sa djecom koja su ovisnici od društvenih mreža, kao i na rad sa adolescentima socijalno neprilagođenog ponašanja.


"Pored toga, stručnjaci u savjetovalištu se bave i problemima koje imaju odrasli, kao što su: anksioznost, osjećaj 'zaglavljenosti' u životu, napadi panike, depresija, savjetovadnim radom sa roditeljima koji imaju poteškoće u komunikaciji sa djecom, suočavanje sa stresnim i traumatičnim iskustvima i tako dalje", zaključuju iz Centra.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.