x

Dok čeka ponovno druženje s publikom Neno Murić kondiciju održava planinarenjem

Posljednjih godina Neno Murić praktikuje aktivan odmor u obilasku prirodnih ljepota naše zemlje, a planinarenje je postalo njegov omiljeni hobi zahvaljujući kojem 'puni baterije' nakon čestih i napornih putovanja i nastupa. Osim brojnih dobrobiti za zdravlje, na ovim druženjima u prirodi pjevač je stekao i veliki broj prijatelja.

- Kaže se upoznaj zemlju da bi je više volio. I to intenzivno radim posljednje tri godine. U 2017. godini rodila se velika ljubav prema planinarenju i od tada koristim svaku priliku da prošetam do obližnjih planina i vrhova. Sarajevo je okruženo velikim brojem izletišta, ali često nismo svjesni njihovih ljepota i prednosti. Prelijepi krajolici, bez puno uspona, kroz šumu i prekrasnu prirodu. Skakavac, Crepoljsko, Trebević, Vrelo Miljacke, Ravna Planina, Igman, Visočica, Bjelašnica, vrhovi Hranisave i Obalja... Sve ovo jedan običan rekreativac može prepješačiti. Nigdje niko ne žuri, odmorimo kada osjetimo da smo umorni, nešto pojedemo i popijemo i onda nastavimo hodati – govori Murić. 

Šetnje u prirodi su veoma korisne i Neno svima preporučuje da barem jednom mjesečno sa svojim  najbližim posjete neku od planina. 

- Stručnjaci kažu da nakon šetnje u prirodi tijelo počinje da luči serotonin i endorfin, hormone sreće i na taj način nam u velikoj mjeri umanjuje stres. Hodanjem obnavljamo energiju, jačamo rad srca i poboljšavamo imunitet. Također, boravak u prirodi izvrsna je terapija u liječenju anksioznih poremećaja. U Sarajevu postoji nekoliko vodiča koji dva puta sedmično organizuju planinarske šetnje. Svima bih preporučio da nađu vremena i volje za ovaj vid rekreacije. Ljubitelji prirode i planinarenja su pozitivni i dobri ljudi od kojih se može mnogo naučiti. Sretan sam što sam "otkrio" prirodu, jer boravak u njoj donosi mi unutarnji mir – zadovoljan je Neno. 

Ovaj majstor klupske zabave posljednjih dana sa svojim bendom uvježbava repertoar i s  nestrpljenjem čeka da nakon višemjesečne pauze zbog koronavirusa počne sa nastupima.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.