x

Europska zemlja s beskorisnom putovnicom s kojom ne možete baš nigdje otputovati

U trideset godina postojanja ova regija koju se naziva još i Transnistria oformila je svoju vladu, vojsku, ustav, sudstvo, valutu i putovnice...

Jeste li čuli za Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku ili Pridnjestrovlje? Riječ je o dijelu teritorija Moldavije koja se prostire na 4163 kilometara kvadratnih s lijeve obale Dnjestra, a koja je proglasila svoju neovisnost 2. rujna 1990. godine.

U trideset godina postojanja ova regija koju se naziva još i Transnistria oformila je svoju vladu, vojsku, ustav, sudstvo, valutu i putovnice.

S obzirom da je nije priznala niti jedna država ili međunarodna organizacija osim spornih područja poput Abhazije, Gorskog Karabaha i Južne Osetije, njihova putovnica je posve beskorisna. Srećom, većina od oko 550.000 stanovnika Pridnjestrovlja ima dvostruko ili čak trostruko državljanstvo, te putuje svijetom s putovnicama Moldavije, Ukrajine ili Rusije - kada je to dozvoljeno.


Većina stanovnika, pak, živi u glavnom gradu – Tiraspolu, koji se smatra jednim od najsiromašnijih gradova na Starom kontinentu. Štruca od pola kilograma kruha ovdje stoji 2,5 kune, karta za javni prijevoz oko 1 kune, dok sedam kuna treba izdvojiti za litru benzina. Zemlja je prepuna napuštenih tvornica iz perioda bivšeg SSSR-a, a većina stanovništva radi u čeličanama, tekstilnoj industriji te u proizvodnji alkoholnih pića.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.