x

ZBOG MIKROPLASTIKE

Evropska komisija zabranila šljokice i sjajila

Zabranit će se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri uporabi

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u historiju nakon odluke Evropske komisije kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda, prenosi "Lifestyle.ba".

Uredba REACH

EK je 25. septembra donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije.

Ipak, u idućih 20-ak dana novo će pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizirane za art, hobby i frizerski asortiman, oni su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

- Upravo smo primili mail od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. oktobra povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku.

Dugačak popis

Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice nego i razni drugi dijelovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikuri, a trenutno su vrlo popularni na tržištu - rekla je Terzić.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okoliš. Zabranit će se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri uporabi.

Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prijelazna razdoblja, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi, prenosi "Lifestyle.ba".

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.