x

Ferrari sprema promjene za trku u Mađarskoj

Šef F1 tima Ferarija Matia Binoto potvrdio je uoči prve trke sezone da će italijanski tim koristiti istu konfiguraciju bolida kao i na kraju predsezonskih testiranja u Barseloni, a da će značajna poboljšanja stići tek na trećoj trci sezone u Mađarskoj.

Ferari nije ispunio očekivanja na testiranjima je bio sporiji od Mercedesa i Red Bula, a po nekim simulacijama od njih je bio brži i Rejsing Point čiji je bolid inspirisan prošlogodišnjim Mercedesom.

Binoto priznaje da ih je ishod testiranja natjerao da značajno promjene smjer razvoja bolida, posebno na aerodinamičkom području, a da za to treba vremena te da poboljšanja neće biti spremna za Austriju.

"Bolid će ovog vikenda biti u istoj konfiguraciji koju smo koristili pred kraj testa u Barseloni. To ne znači da smo sjedili prekrštenih ruku u ograničenom vremenskom periodu od samo pet i po sedmica koliko smo mogli raditi na bolidima", rekao je Binoto i dodao:

"Istina je da je ishod testiranja doveo do značajne promjene u smjeru razvoja, posebno na aerodinamičkom polju. Prvo smo morali shvatiti zašto na stazi nismo vidjeli rezultate koje smo očekivali i koliko moramo rekalibrirati cijeli program. Bilo bi kontraproduktivno da smo nastavili putem kojim smo planirali, znajući da nećemo postići ciljeve. Zato smo odlučili doći s novim programom koji se tiče cijelog bolida, znajući da neće biti spreman za prvu utrku."

On je istakao da je cilj da se uvedu poboljšanja za trku u Mađarskoj koja je na programu 19. jula.

"Znamo da u ovom trenutku nemamo najbrži paket, znali smo to prije Melburna i to se nije promijenilo. Spilberg ima drukčije karakteristike od Montmela [Barselona] i temperature će biti više nego u februaru. U Austriji moramo iskoristiti svaku priliku i onda ćemo u Mađarskoj, s novim razvojnim korakom na kojem radimo, vidjeti gdje smo u odnosu na ostale, uzevši u obzir i poboljšanja koja će i oni donijeti."


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.