x

FIAT planira model 500 i u "Golf" klasi

Italijanski FIAT najavljuje proširenje ponude modela u okviru svoje porodice "500".

FIAT će pokušati da iskoristi popularnost malog gradskog automobila i ubaci i veće verzije posvećene porodičnom prijenosu.

"To je posebno važno u južnoj Evropi", rekao je direktor FIAT-a u okviru FCA grupacije Oliver Fransoa.

Cilj FIAT-a je da balansia između dvije dimenzije - FIAT 500 porodice i porodičnog prevoza. Tu neće biti velikih automobila, ni premijum ni sportskih vozila jer kako kaže Fransoa, nemaju "legitimitet".

FIAT će se malo više uključiti u najpopularniji evropski segment, C klasu (VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane) gdje već godinama nema dostojnog predstavnika (Tipo je ipak budžetska verzija koja ne može da parira pomenutim konkurentima), ali Fransoa naglašava da neće pretjerano.

Svi modeli će biti raspona 3,5 metara do 4,5m dužine, a FIAT želi i više električnih modela. "Potrebno nam je više 500 modela kako bi imali legitimitet da povećamo cijenu", kaže direktor FIAT-a.

Elektrifikaciju će predvoditi naravno osnovni 500, koji bi čak mogao da odustane od tradicionalnog oblika sa troje vrata i postane konkurentniji sa petoro, možda čak i sa "suicide" vratima kao kod BMW i3.

Očekuju se i nova generacija krosovera 500X te tradicionalni 500 Giardiniera, svojevrsna karavanska verzija popularnog "Fiće".

FIAT planira i da elektrifikuje novu Pandu, koja će stići 2021. bazirana na konceptu Contoventi. Električna Panda se očekuje dvije godine nakon premijere nove generacije.

Prije nekoliko dana smo najavili i novi FIAT-ov krosover koji će biti svojevrsni nasljednik modela Punto, koji će koristiti istu platformu kao Jeep Renegate i predstojeći Alfa Romeo Tonale, a koji će se najvjerovatnije proizvoditi u Kragujevcu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.