x

zbog zagađenja

Filipini privremeno zatvaraju turistički otok Boracay

Filipinski otok Boracay će biti zatvoren za turiste u narednih šest mjeseci jer su vlasti zabrinute zbog uništavanja njegovih nekada savršenih plaža.

Glasnogovornik predsjednika Rodriga Dutertea je rekao da će otok biti zatvoren za turiste 26. aprila. Ranije ove godine je Duterte rekao da se Boracey pretvara u "septičku jamu" te je zaprijetio da će ga zatvoriti.


Otok je poznat po svojim plažama s bijelim pijeskom, a prošle godine ga je posjetilo gotovo dva miliona turista. Odluka je donesena zbog zabrinutosti za hiljade ljudi zaposlenih na otoku. Na Boracayu ima blizu 500 različitih vrsta poslova povezanih s turizmom koji su prošle godine donijeli 1,07 milijardi dolara. Vlada je saopćila da će svi oni na koje bude utjecala zabrana dobiti finansijsku pomoć.


Još uvijek nije jasno kako će zatvaranje otoka biti implementirano, ali se vjeruje da će to biti postepeno kako biznis i život ne bi bili katastrofalno pogođeni.


Potez vlade je uslijedio zbog zabrinutosti za okoliš. Otpadne vode se ispuštaju u vode u okruženju. Duterte je optužio hotele, restorane i druge poslovne objekte da kanalizaciju ispuštaju direktno u more.




(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.