x

IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Finski predsjednik otkrio šta mu je Putin rekao na vijest o pridruživanju NATO-u!

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin vijest o pristupanju Finske sigurnosnom savezu NATO-u prihvatio mirno.

Niinisto, koji je prošle sedmice u telefonskom pozivu obavijestio ruskog čelnika o svojoj odluci, rekao je za CNN da je Putinova reakcija tokom telefonskog poziva bila "iznenađujuća".

"Iznenađenje je bilo da je vijest prihvatio tako mirno. Sve u svemu, rasprava je bila vrlo, rekao bih, mirna i hladna", rekao je finski čelnik.


Dodao je da Putin nije ponovio one prijetnje koje je imao ranije.

Finska i Švedska objavile su prošle sedmice da su se odlučile pridružiti NATO-u, što Putin vidi kao prijetnju Rusiji i upozorio je nesvrstane evropske zemlje da se ne priključuju Alijansi. Rusija je napala Ukrajinu krajem februara nakon što se Kijev pokušao pridružiti vojnom savezu stvorenom nakon Drugog svjetskog rata.


Finska dijeli dugačku granicu s Rusijom. Kremlj je prošle sedmice upozorio na "odmazde" protiv nordijske zemlje ako se pridruži savezu od 30 zemalja članica.

SAD je podržao nastojanje Finske i Švedske da se pridruže NATO-u, a predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken održali su razgovore s dvije nacije prošle sedmice.


Finska i Švedska počele su razmišljati o pridruživanju usred posljedica rata u Ukrajini, gdje je Rusija pretrpjela velike gubitke.

Niinisto je za CNN rekao da ga je ruski čelnik upozorio da bi pristupanje NATO-u bila pogreška, ali inače nije "eskalirao situaciju".

"Iznenađenje je bilo da je to shvatio tako mirno. Čini se da nema trenutnih problema", rekao je Niinisto.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.