x

grad mladih

Freiburg je jedan od najljepših i ekološki najodrživijih gradova u Njemačkoj i Evropi

Njemački grad Freiburg ove sedmice proslavlja 900. godišnjicu svog postojanja. Nastao je kao trgovačko naselje 1120. godine na tromeđi Švicarske, Francuske i Njemačke. Četvrti je grad po veličini njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg.

Iako poprilično star, mladost je na njegovoj strani. Naime, oko deset posto od 220.000 stanovnika grada pohađa nastavu na prestižnom Univerzitetu Albert Ludwig, što stanovništvo čini najmlađim u Njemačkoj.

Ovaj grad jedan je od najživljh, najnaprednijih i najodrživijih gradova koji su prilagođeni djeci u Evropi. Ono što je specifično za ovaj grad jeste da već desetljećima pokušava biti ekološki održiv. Tako je 1994. godine sagrađena prva kuća s energetskom održivoću, a 2002. godine ovaj grad osvojio je nagradu Dubai Best International Practices za održivi razvoj.

Ekološka održivost

Godine 2010. osvojio je nacionalnu nagradu za svoje napore zaštite okoliša, 2012. godine proglašen je najodrživijim gradom u Njemačkoj, a 2017. godine Nova gradska vijećnica postala je prva javna zgrada na svijetu koja proizvodi višak energije.

Prošle je godine Freiburg pozvao oko 25.000 službenika i urbanista iz cijelog svijeta da uče o ovim revolucionarnim projektima. Zahvaljujući ovoj razmjeni znanja, Padova, sestrinski grad na sjeveru Italije, od tada je instalirao najveću italijansku solarnu farmu.

Većina stanovništva u ovom gradu ne posjeduje automobil. Naime u Freiburgu gotovo svi koriste bicikla koja možete voziti svuda jer imaju 400 kilomatara biciklističkih staza.

Ovaj zamišljeni dizajn seže u razdoblje poslije rata. Dok su se drugi njemački gradovi fokusirali na obnovu modernih gradova koji su automobile stavljali u fokus budućeg prijevoza, planeri u Freiburgu su imali drugačiji pristup, usmjeravajući svoj dizajn oko javnog prijevoza i tako proširili ulice za smještaj tramvaja i biciklističkih staza, uključujući velike pješačke zone.

Na pijacama se u ovom gradu najčešće nude organski proizvodi, a u ovom gradu postoji i prvi njemački nogometni stadion na solarni pogon koji je dom lokalnih igrača kluba Freiburg.

Na svakom ćošku mogu se vidjeti kontejneri za razvrstavanje otpada, a mnogi prostori na kojima biste očekivali parkirane automobile zamišljeni su kao igrališta za djecu.

Znamenitosti grada

Zahvaljujući ljepotama grada, dinamičnom studentskom životu i naporima gradske uprave na očuvanju okoliša, Freiburg je posljednjih desetljeća postao vrlo poznat i atraktivan.

Neke od znamenitosti ovog grada koje biste trebali posjetiti je Freiburška katedrala (Münster) koja je zaštitni znak grada. Restaurant Zum Roten Bären u Freiburgu najstariji je hotel koji potiče iz 1120. godine, Gradska vijećnica, Haus zum Walfisch bila je od 1493. sjedište Maximiliana I, njemačkog cara i vladara Freiburga, a u njoj je od 1529. - 1531.godine živio i poznati filozof i humanist Erazmo Roterdamski. Danas je u njoj sjedište jedne banke.

Ne zaboravite posjetiti i Historijski muzej grada Freiburga, te samostan sv. Augustina Pustinjaka čiji najstariji dijelovi potiču iz 14. stoljeća.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.