x

evo šta kaže Nenadov otac o svom dedi

Gastozov pradeda je legendarni deka iz Ko to tamo peva: Poznat je po mnogim replikama!

Čuvena scena iz filma "Ko to tamo peva" u kojoj smiješni dekica brani putnicima iz legendarnog autobusa firme "Krstić" da pređu preko njegovog oranja jedna je od najupečatljivijih scena domaće kinematografije, a replike "Dalje nećeš moći" i "Bušiii, ahaha" i danas se rado citiraju.

Ovu ulogu maestralno je odigrao naturščik Stanojlo Milenković, koji je pradeda Nenada Marinkovića Gastoza. Razlog zašto nose drugačije prezime je taj što je Stanojlo njegov rođak po majci.

Ovo je novinarima Kurira, prilikom posjete selu Grabovcu kod Svilajnca, otkrio Stanojlov unuk - Svetislav Đura Sinđelić, otac popularnog Gastoza. On se prisjetio kako je izgledao susret njegovog dede i reditelja ovog filma Slobodana Šijana.


Foto: Kurir

- Moj deda Stanojlo je glumac iz filma "Ko to tamo peva", a koji je imao onu čuvenu repliku: "Buši, buši, ahaha..." i "Decooo, zvaću decu!" To mi je bio deda, očev otac. A glumio je i u filmu "Maratonci trče počasni krug", tu je igrao onog što vadi iz bunara... Inače, prezime koje nosim je Sinđelić, po babi, njegovoj supruzi, a on je bio Milenković, a oni su tamo greškom napisali Milinković i tako je ostalo do danas - priča nam Đura i nastavlja:


- Sjećam se zanimljive situacije s rediteljem tog filma Šijanom, kad smo išli da potpišemo neki ugovor za dedu. To je bilo tamo na Košutnjaku. Dolazi Šijan, ogroman čovjek. Kad ugleda mog dedu Stanojla, podiže ga uvis od sreće. Šijan je bio toliko fasciniran dedom da je plaćao vozača da ga odvozi i vraća kući iz Deliblatske peščare. Kaže moj deda meni: "Đuro, ne mogu ja da idem, nisam uzeo djetelinu." Ja mu kažem: "Idi bre, deda, to ti je neko platio da se pojaviš na televiziji." I poslušao me je. Tu je i umro i sahranjen je u Grabovcu. "Ko to tamo peva" je najbolji film koji je snimljen kod nas poslije Drugog svetskog rata, to je sigurno - podijelio je Gastozov otac s nama ovo zanimljivo sjećanje.


Inače, čuveni Stanojlo je rođen davne 1909. godine, a preminuo je 2000. u 91. godini. Živio je u selu Grabovcu, gdje je radio kao limar.

On se, osim u filmu "Ko to tamo peva", pojavio još i u ostvarenjima kao što su: "Najlepše doba", "Kako sam sistematski uništen od idiota" i "Maratonci trče počasni krug".

.

.


Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.