x

rekordan broj proizvođača vina i hrane

Glumica Nataša Ninković otvorila 5. Salon žilavke! (Foto+Video)

Ovoga utorka, 17. avgusta u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju održan je peti Salon žilavke. Kao jednom od najznačajnijih događaja u našoj zemlji, te manifestaciji koja ispisuje tradiciju, podršku i partnerstvo je pružio USAID. Salon žilavke je svečano otvorila proslavljena glumica Nataša Ninković, a događaju su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili predstavnici medija iz BiH, osobe iz kulturnog i javnog života, somelijeri, enolozi... Prigodnim govorom svim prisutnim se obratio i direktor “Podruma Vukoje 1982” Radovan Vukoje.


Manifestaciju je svečano otvorila glumica Nataša Ninković, koja je rekla da je ponosna na porodicu Vukoje koja je sve ovo uspjela organizovati, kao i da je sretna što se žilavka vratila tamo odakle je ponikla - u Trebinje, te što cijela Hercegovina postaje sve prepoznatljivija na vinskoj mapi regiona ali i dalje.

"Nisam poznavalac vina, ali sam poštovalac i ljubitelj i to mi daje za pravo da kažem da sam izuzetno ponosna na ovaj događaj koji je organizovala porodica Vukoje. Srećna sam što žilavka cijele Hercegovine je prepoznatljiva svuda, a posebno me raduje činjenica što spaja ljude i ruši sve barijere i potire razlike i to je čini blagoslovenom", kazala je glumica.


Glumica Nataša Ninković

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja uveliko poprima evropski karakter, svoje vinske etikete žilavke izložilo je 25 vinarija iz cijele Hercegovine, sa područja od Trebinja do Ljubuškog gdje ova autohtona sorta uspijeva.

Gastro kutak ovogodišnjeg Salona žilavke ispunili su proizvođači hrane, prije svega sireva i pršuta, ali od ove godine i uljari kod kojih su posjetioci mogli da se upoznaju sa uljem proizvedenim od maslina uzgojenih na hercegovačkom podneblju.


Radovan Vukoje, vlasnik Galerije i Vinarije Vukoje

Svoj kulinarski šou, vrhunsku prezentaciju i degustaciju za prisutne ponovo je imao jedan od najboljih bosansko-hercegovačkih kuhara Nihad Mameledžija, čija saradnja sa porodicom Vukoje daje poseban pečat ovoj manifestaciji.


Nihad Mameledžija

"Žilavka je ovdje sa nama 2.000 godina, i kao najstarija sorta je simbol Hercegovine i jedne neraskidive veze svih gradova na ovom području. Jer žilavke ima od krajnjeg istoka pa sve do zapada, to je jedina sorta koja veže i povezuje ovu regiju i ne samo ljude koji žive na ovom području već i poljoprivredu našeg kraja", rekao je Radovan Vukoje na otvaranju "Salona žilavke 2021".

Kako Vukoje ističe žilavka je lokomotiva na vozu razvoja hercegovačke poljoprivrede, ona uz sebe vuče sirare i pršutare koji su se i ove godine priključili salonu, a ono što ističe kao posebno zadovoljstvo jeste da su se od ove godine i maslinari priključili cijeloj priči.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić

Mirna Jelčić, iz USAID turizma, koja je bila vođa vinske ture koja je trajala tri dana i u kojoj su uživali i trebinjski novinari u društvu vinskih blogera i fotografa iz Hrvatske i Srbije, istakla je da je evidentno da je u ovaj događaj uloženo puno truda i ljubavi.

"USAID turizam je tu da podrži sve inicijative koje će Bosnu i Hercegovinu staviti na svjetski poznatu mapu i od nje učiniti svjetsku destinaciju. Hercegovačka vinska cesta nosi sve vrijednosti kojima se možemo ponositi i staviti na međunarodno tržište. Upravo, Salon žilavke sadrži sve ono što želimo – saradnju vinara, njihov trud, gastronomske delicije. Mi ćemo biti tu narednih pet godina i želimo sarađivati i dalje", navela je Jelčić.


Mirna Jelčić ispred USAID-a i Darrel Joseph, gost iz SAD novinar koji piše o vinima i ocjenjuje ih

Otvaranju Salona žilavke prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegov zamjenik Dražen Bošković.

Bošković je istakao da je od izuzetnog značaja sve ono što je Podrum "Vukoje 1982" uradio za naš turizam i podizanje kvaliteta.


"Mi kao Gradska uprava težimo kvalitetu i prepoznatljivosti kroz programe podrške vinarijama i gazdinstvima . Mi smo ponosni na brend Hercegovačke kuće, koja od 2017. do sada je okupila preko 120 kooperanata koji je snabdjevaju. Među njima su naravno proizvođači vina, sira i ljekovitog bilja i svega onoga po čemu je Hercegovina prepoznata. Mi ćemo i dalje se truditi da pružamo podršku, ali moramo istaći da je Vukoje vinarija otvorila put mnogim proizvođačima i podigla kvalitet", rekao je Bošković.

U protekla dva dana Vinskom cestom Hercegovine su prošli vinski blogeri, novinari i ljubitelji vina uz podršku USAID turizma. To je projekat koji je na najljepši mogući način zaokružio turističku ponudu Bosne i Hercegovine.

,

,

.

.

.

.

.

.

Foto/Video: Ekskluziva.ba
Izvor: Ekskluziva.ba/Nezavisne/Hercegovinapromo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.