x

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Gojaznim dječacima prijeti neplodnost u odrasloj dobi

Provedena studija na dječacima u dobi od dvije do 18 godina

Odjel za pedijatrijsku endokrinologiju na Univerzitetu „Catania“ na Siciliji proveo je studiju na dječacima u dobi od dvije do 18 godina s ciljem otkrivanja utjecaja tjelesne težine na plodnost.

Kod dječaka koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili hiperinzulinemija (inzulinska rezistencija) imala je tendenciju smanjenja volumena testisa u usporedbi s drugim dječacima, kažu istraživači. Poznato je da ova "hipotrofija testisa", kažu istraživači, povećava rizik od neplodnosti kod muškaraca.

Hormonalna funkcija

- Volumen testisa ima direktan odnos s profilima sjemena i obično je dobar pokazatelj hormonalne funkcije. Postoje podaci da neplodni muškarci u prosjeku imaju manji volumen testisa u usporedbi s plodnim muškarcima. To možemo vidjeti i kod muškaraca koji uzimaju egzogene anaboličke steroide. Te osobe prestaju proizvoditi vlastiti endogeni testosteron, što će smanjiti veličinu/volumen testisa i proizvodnju spermija - rekao je dr. Aleks Robles (Alex), stručnjak za plodnost pri Centru za plodnost Univerziteta Kolumbia u Njujorku, za „Medical News Today“, prenosi MissZdrava.hr,.


Iako je prevalencija pretilosti u dječijoj dobi u porastu širom svijeta, utjecaj pretilosti i povezanih metaboličkih poremećaja na rast testisa nije dobro poznat, mišljenja je Rozela Kanarela (Rossella Cannarella), asistentica na Univerzitetu Katania u Italiji i koautorica studije, objavljene u „European Journal of Endocrinology“.


Dodatna istraživanja

- Otkrili smo da je prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povezana s nižim pretpubertetskim volumenom testisa. Osim toga, otkriveno je da komorbiditeti povezani s pretilošću, poput hiperinzulinemije i inzulinske rezistencije, utječu na volumen testisa u razdoblju prije i nakon puberteta. Stoga nagađamo da bi pažljivija kontrola tjelesne težine u djetinjstvu mogla predstavljati preventivnu strategiju za održavanje funkcije testisa kasnije u životu - rekla je Kanarela.

Procjenjuje se da će 60 posto djece u dobi od dvije do 19 godina biti pretilo do 35. godine.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se moglo reći da postoji jasna veza između pretilosti i neplodnosti, iako je već dosta istraživanja i provedeno.

Istraživanje, također, pokazuje da gubitak težine može biti potencijalna opcija liječenja za poboljšanje hormonalnog zdravlja pretilih muškaraca obnavljanjem prirodnog nivoa testosterona, što zauzvrat može povećati volumen testisa i proizvodnju sperme.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.