x

najsnažniji model dosad

Hibridni Mercedes-AMG GT 73 s više od 800 KS stiže naredne godine

Mercedes-AMG se priprema za predstavljanje svog najsnažnijeg modela ikada, a to će se dogoditi 2020. godine.

Radi se o hibridnoj verziji modela GT 4-door Coupe koji će vjerovatno biti nazvan GT 73 4Matic. Hibridni flagship će koristiti kombinaciju benzinskog i električnog motora, koja će isporučivati 800 KS, a možda i više.

Nove špijunske fotografije su otkrile da izgleda kao GT 4-door Coupe prototip na kojem rade inžinjeri. Međutim, ispod poklopca motora se krije kompleksan električni sistem koji koristi elektrificirani pogon. Fotografi koji su napravili fotografije tvrde da se automobil udaljio tiho jer je koristio električni pogon.

Šef AMG-a Tobias Moers je za Autocar potvrdio tokom Sajma automobila u Ženevi da će pomenuti model stići na tržište 2020. godine, a otkrio je i da će ostati vjeran GT Conceptu pokazanom na ženevskom sajmu 2017. godine.

Koncept je koristio AMG-ov 4,0-litarski twin-turbo V8 benzinski motor u kombinaciji s električnim motorom na prednjoj osobvini, a kombinovana snaga je iznosila 805 KS.

Uprkos većoj težini zbog hibridnog sistema, GT 73 bi trebao ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde. Model GT 63 S to čini za 3,2 sekunde.

Oznaka "73" je već rezervisana za nekoliko AMG-ovih najsnažnijih modela. Posljednji je bio SL 73 koji je pokretao 7,3-litarski V12 motor. Taj moter je pokretao i superautomobil Pagani Zonda.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.