x

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

Nije ni čudo da se učestalost zdravstvenih stanja povezanih sa toplotom također povećava sa porastom žive. Uzgred, ljetnja hrana igra vitalnu ulogu u pomaganju da prevaziđete toplotni talas. Ali ne daje sva ljetnja hrana umirujuće dejstvo. Pročitajte da biste saznali više o hrani koju treba izbjegavati tokom ljetnje sezone.

Rastuće temperature su loše za ljudsko tijelo, ali nude savršeno mjesto za razmnožavanje mikroba. Ovo uzrokuje da se ljetnja hrana lako pokvari. Također, postoji nekoliko onih zbog kojih se brzo osjećate sitima i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju tjelesne temperature, već je podižu. Ove namirnice treba sada da izbjegavate:

1. Meso

Meso je izvor masti i proteina. Ali ono opterećuje tijelo tokom vrelih ljetnjih mjeseci. Meso je teško svarljivo. Dakle, kada se konzumira tokom ljetnjih mjeseci, izaziva toplotu tokom procesa varenja, što dovodi do daljeg porasta tjelesne temperature. Također, ulje i začini koji se koriste za kuhanje mesa čine da se tokom ljeta osjećate teško, naduto i nezdravo.

2. Začinjena hrana

Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i aromu, ali nije među najboljom ljetnjom hranom. Začini poput čilija, bijelog luka, đumbira, sjemena senfa, crnog bibera, kima i cimeta su hrana koja zagrijava tijelo. Kada se progutaju, povećavaju tjelesnu temperaturu. Oni također povećavaju brzinu metabolizma i utiču na proces varenja. Pretjerano začinjena hrana tokom ljeta također može da izazove vrućine i erupcije na koži.


3. Plodovi mora

Morski plodovi imaju tendenciju da se brzo pokvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni. Ljetnji mjeseci daju savršene temperature za razvoj mikroba. Konzumiranje morskih plodova koji nisu svježi može dovesti do trovanja hranom i teških želučanih tegoba.

4. Pržena hrana

Pržena hrana kao što je meso, pomfrit, riba, itd, sadrži puno ulja. Ove namirnice se teško vare i čine da se osjećate usporeno i teško. Štaviše, prekomjerno znojenje tokom ljeta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica tokom ljeta.


5. Sladoledi na bazi mlijeka

Iako ovo može biti potpuno iznenađenje, sladoledi na bazi mlijeka ne spadaju među najbolju ljetnju hranu. Napravljeni od kondenzovanog mlijeka, povećavaju tjelesnu toplotu tokom procesa varenja. Također, sladoledi na bazi mlijeka su skloniji kvarenju. Da biste pobijedili ljetnju vrućinu, jedite domaće sladolede na bazi vode.

6. Čaj i kafa

Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u tijelu. Također, oni su diuretici i tako ostavljaju tijelo dehidrirano. Kofein prisutan u ovim napitcima zagrijava tijelo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.

Pravi izbor ljetnje hrane može vam pomoći da se hrabro suočite sa užarenim ljetnjim suncem. Ne pretjerujte i slatkim i slanim užicima. Prekomjerni šećer podiže tjelesnu temperaturu tokom varenja, dok prekomjerni unos soli izaziva dehidraciju uslijed pojačanog mokrenja. Jedite što više voća i povrća i jedite količinski manje obroke, više puta dnevno.


(NovostiMagazin)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.