x

novi igrač

Hyundaijev sportski model u B segmentu bit će i20 N

Nakon predstavljanja odličnog sportskog modela iz C segmenta (i30 N) u južnokorejskoj automobilskoj kompaniji intenzivno pripremaju i manji i20 N koji će svoje kupce tražiti među ljubiteljima sportskih automobila iz B segmenta.

Dijelom zbog tvorničkog prisustva na svjetskoj rally sceni, bilo je i očekivano da u sportskom odjelu Hyundaija (na čijem je čelu bivši prvi čovjek BMW-ovog M odjela Albert Biermann) počnu pripremanje sportske verzije modela i20.

Na testnom prototipu koji ovih dana boravi na stazi Nürburgring Nordschleife mogu se vidjeti 18-inčni točkovi ispod kojih se kriju kočnice "posuđene" sa sportskog modela i30 N. U odnosu na standardni i20 drugačiji su i završeci izduvnog sistema, čini se da je podnica automobila bliža tlu nego inače, a zbog većeg traga točkova prošireni su i blatobrani.

Zvanične potvrde za sada nema, ali se pretpostavlja da će i20 N pokretati adekvatno pojačan 1,6-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji u Hyundaiju trenutno nude u kombinaciji s crossoverom Kona.

Hyundaijev novi N automobil, koji će svoje mjesto pod suncem tražiti u društvu koje (trenutno) predvodi Fiesta ST, trebao bi biti predstavljen naredne godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.