x

NIJE ZNAK SOLIDARNOSTI

Iranka "nestala" nakon takmičenja na kojem nije nosila hidžab, pojavila se pa objasnila propust

Iranska sportska takmičarka u penjanju Elnaz Rekabi izjavila je da joj je hidžab slučajno pao s glave na međunarodnom takmičenju u Južnoj Koreji, kao odgovor na špekulacije da je nakon povratka u Iran nestala i završila u zatvoru.

Prvobitne informacije svjetskih medija govorile su da je spomenuta Iranka nastupila bez hidžaba u znak solidarnosti zbog ubistva Mashe Amini, koju je policija u Iranu ubila jer nije nosila hidžab.

Nakon povratka u Teheran dva dana prije nego što je planirano, pojavila se informacija da njena porodica i prijatelji nemaju nikakav kontakt s njom i da su joj pasoš i mobilni telefon zaplijenjeni, a sve je otišlo toliko daleko da se čak pojavila i informacija da je s aerodroma direktno sprovedena u zatvor.


Ipak, Rekabi se nakon svega oglasila na svom Instagram profilu i poručila da nenošenje hidžaba nije bilo namjerno te da se radilo o "lošoj procjeni".

"Nenošenje hidžaba tokom takmičenja u Seulu nije bilo namjerno. Radilo se o lošoj procjeni, neočekivano su me pozvali da se takmičim", istakla je Rekabi.


Podsjećamo, Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka, preminula je nakon što ju je uhapsila policija za moral, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među stanovništvom ove konzervativne države i tamo danima traju masovni protesti i sukobi s policijom.

Amini je sa porodicom bila u posjeti Teheranu, u kojem je uhapšena zbog toga što navodno nije bila propisno odjevena, u skladu s pravilima za odijevanje, koja su propisana nedugo nakon Islamske revolucije iz 1979. godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.