x

tragedija

Ispovijest majke nastradalog pilota! Rekao mi je: Majko izađi na terasu, letjeću iznad naših kuća! Čekala sam ga kao ozebao sunce!

Vojni avion srušio se jutros u selu Brasina kod Malog Zvornika, a pilot Zvonko Vasiljević je poginuo, dok se za drugim, koji se katapultirao, tragalo satima. Nešto prije 14 sati nažalost stigla je vijest da je i drugi pilot nastradao.

Novinari su bili u porodičnoj kući stradalog Zvonka prije saznanja o sudbini pilota i koopilota. Roditelji i nekoliko prijatelja i rođaka već su bili u suzama, zabrinuti, tužni.

Niko, međutim, još nije želio da povjeruje i najgore. Pročulo se da je navodno pilot katapultirao u naselju Čolakovići u Brasini... Sve neprovjereno, nezvanično što brigu čini još većim i otvara put crnim slutnjama, ali zrno nada je postojalo.


- Pola sata prije leta, Zvonko me je pozvao rekao mi da izađem na terasu da će letjeti iznad naših kuća - priča za "Novosti" majka Mara.

- Čekala sam ga "kao ozebao sunce", on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dijete, i kao čovjek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam.


Otac Dragan kaže da zna sina u dušu, ali i njegova razmišljanja o letovima i kaže: Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cijenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da katalputira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krasi snažan moral, profesionalnost i čovjekoljublje.


I Zvonkov stric, Vidoje, bio je pilot, potpukovnik avijacije JNA. Mlađi Vasiljević je tako nastavio vojničku i pilotsku tradiciju ovog časnog doma u Donjoj Borini. Vidoje je tragično poginuo, prije dvadesetak godina, ali ne u letu, već je pao sa kuće jednog prijatelja kom je pomagao u izlivanju kuće.

.

.

.

.

Izvor: Večernje novosti

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.