x

Primirje bi trebalo početi dva sata poslije ponoći

Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre u Gazi!

Izraelski kabinet za nacionalnu sigurnost i Hamas su dogovorili primirje u Pojasu Gaze koje bi trebalo početi dva sata poslije ponoći.

Ovime bi se okončali 11-dnevni vojni napadi u Palestini u kojima je stradalo više od 200 osoba, a primirju je posredovao Egipat.

Dužnosnik Hamasa rekao je Reutersu da će Hamas i Izrael stupiti u "uzajamno i simultano" primirje od dva sata ujutro u petak.


U međuvremenu i izraelski mediji su izvijestili da je sigurnosni kabinet premijera Benjamina Netanyahua odobrio primirje.

Borbe između Izraela i Hamasa su eskalirale u ponedjeljak, prije 11 dana kada je Hamas raketirao Izrael isprovociran dešavanjima ispred Al-Aqse u periodu ramazana. Od tada je preko 2.000 raketa bačeno na Izrael koji je uzvraćao istom mjerom pa su tako stradalo najmanje 232 osobe u Gazi među kojima je 65 djece i 12 Izraelaca među kojima dvoje djece.


U lokalnim se medijima citiraju neimenovani izraelski zvaničnici odbrane koji su izjavili da su zadovoljni nanesenom štetom. S druge strane predstavnici Hamasa su kazali da su postigli ciljeve.

Izraelska vojska kaže da je 11 dana intenzivnih vazdušnih napada usmrtilo brojne borce i uništilo zalihe oružja i raketa.

U širem smislu, ništa se nije promijenilo, Hamas ostaje glavni u pojasu Gaze, nad kojim Izrael i dalje održava blokadu.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.