x

Jednostavni savjeti kako da razgovarate sa djetetom

Morate da se pobrinete da djetetu date dobar primjer .

Prije svega, morate da se pobrinete da djetetu date dobar primjer i da sami budete dobri slušači i aktivno reagirate kada vam djeca nešto govore. Televizor ili svoje prijatelje čuju bez problema, ali kada im vi nešto govorite kao da pričate zidu? To je ono što zovemo selektivnim slušanjem i srećom, problem je koji relativno jednostavno možete da riješite.  

Psiholozi nude nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vas dijete čuje već nakon što mu prvi put nešto kažete. Prije svega, morate da se pobrinete da djetetu date dobar primjer i da sami budete dobri slušači i aktivno reagirate kada vam djeca nešto govore. Trudite se da se desi obraćate sa poštovanjem.

Prvo djeci privucite pažnju, a tek onda pričajte. Još jedan vrlo praktičan savjet je da stišate glas, a ne da ga povisujete. Djeca nisu navikla da pričate smireno i nježno, zato je vjerovatnije da će prije reagirati. Jednom kada pridobijete djetetovu pažnju, recite mu da vas gleda u oči. Neka vaše rečenice budu jasne i kratke, ponekad je dovoljna samo jedna riječ. Pričajte manje, ne više.

Na kraju, zamolite dijete da vam ponovi šta se rekli, kako biste znali da je shvatilo šta tražite od njega. Još jedna važna stvar kada učini ono što ste tražili, nagradite ga zagrljajem i riječima ohrabrenja. Tako ćete djeci pomoći da postanu sretni, zdravi i brižni.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.