x

NBA LIGA

Jokić brutalnom partijom otvorio finale: Denver jedva preživio Lejkerse

Na kraju, imao je učinak od 34 poena, 21 skoka i 14 asistencija


Za Nikolu Jokića je svejedno da li je regularni dio sezone, početak plej-ofa ili finale Konferencije, jer srbijanski košarkaš ne pravi razliku kada su u pitanju protivnici i nastavlja sa dominacijom u NBA ligi.

Nakon što je u četvrtifnalu izbacio Minesotu, u polufinalu sjajni Finiks, Jokić je novom maestralnom partijom donio Denveru pobjedu protiv Los Anđeles Lejkersa na startu finalne serije Zapadne Konferencije - 132:126

Jokić je već u prvoj četvrtini imao 10 skokova, u drugoj je ostvario dabl-dabl učinak, dok je sredinom treće stigao do svog novog tripl-dabla. Ukupno 12. u plej-ofu, šestom kada je u pitanju ova sezona. Na kraju, imao je učinak od 34 poena, 21 skoka i 14 asistencija.

Vodio je Denver praktično cijelu utakmicu. Najčešće dvocifreno, mada su se malo kockali pred kraj treće i početkom četvrte dionice - te u finišu meča. Imali su Lejkersi seriju 11:2 koju je Jokić prekinuo trojkom uz zvuk sirene, potom stigli i na 108:100 prije nego što je domaćin ponovo ubacio u veću brzinu i odbio prvi opasan napad tima iz Los Anđelesa.

Drugi je uslijedio na četiri minute prije kraja, kada je Lebron Džejms smanjio na 124:118, da bi Rivs na 3.22 do kraja ubacio trojku za 124:121. Hačimura je u tim trenucima igrao sjajnu odbranu na Jokiću koji nije mogao ništa da pogodi tada.

Ubacio je Rivs još jednu trojku (127:124) na dvije minute do kraja, ali je u narednom napadu promašio i Denver je ostao na +5 (129:124). Nedugo zatim je Lebron Džejms imao put za izjednačenje koji nije ušao (129:126), da bi Jokić sa linije penala postavio konačan rezultat.

Džamal Marej je bio sjajan sa 31 poenom, Kaldvel - Poup je protiv bivšeg kluba ubacio 21, Brus Braun je imao 16, Majkl Porter 15, a Aron Gordon 12 poena. Kada su u pitanju Lejkersi, Entoni Dejvis je ubacio 40 poena i uhvatio 10 skokova, dok je Lebron Džejms imao 26 poena, 12 skokova i devet asitencija. Ostin Rivs je na kraju sakupio 23.


Nevjerovatna je bila ta energija koju su Nagetsi imali na startu meča i koja im je već u 5. minuti donijela dvocifrenu prednost poslije skoka i poena Jokića (22:9).

Srbijanski košarkaš bio je nezaustavljiv pod koševima i već u 9. minuti je stigao do svog desetog skoka, čime je ispisao nove stranice historije, dok je Denver imao i +15 posluhe sjajne tranzicije u tim trenucima. Na kraju, 37:25 na kraju prve četvrtine, uz osam poena, 12 skokova i pet asistencija za Jokića.

Otišli su Nagetsi na +17 već na startu druge četvrtine (44:27), i to bez Jokića koji je bio na klupi, da bi Lejkersi u jednom trenutku imali i šut za -6. Promašili su dvije trojke, što je Denver iskoristio i na krilima Jokića ponovo otišao na +15.

Stigao je Nikola i da zakuca preko Dejvisa, Marej je ubacio dvije trojke, da bi na poluvremenu stajalo 72:54 na kontu domaćeg tima. Uz 19 poena, 16 skokova i sedam asistencija Jokića. Vrijedi pomenuti i Mareja koji je bio sjajan sa 21 poenom. Kao i sjajnu energiju dvocifrenog Brusa Brauna.

Nagetsi su na početku treće četvrtine otišli na +20 (82:62), Jokić je imao 23 poena, da bi nedugo zatim zabilježio i svoje 10. uspješno dodavaje za novi tripl - dabl u NBA ligi.

Probudio se i Kaldvel - Poup, inače bivši igrač Lejkersa, pogodio je neke sjajne trojke, a Brus Braun je nastavio sa sjajnom partijom. Inače, pomenuti igrač sjajno igra kompletan plej-of.

Dejvis je s druge strane imao 31 poen poslije tri dionice, Džejms 19, Hačimura 13 i upravo su oni bili najzaslužniji što su Lejkersi koliko-toliko bili u igri pred posljednji kvartal (103:91). Nikola Jokić tu treću četvrtinu završio sa 31 poeom, 19 skokova i 12 asistencija, uz napomenu da je pogodio trojku uz zvuk sirene (106:92).

Jokićev odlazak na klupu da odmori donio je Denveru probleme, što su Lejkersi iskoristili i na startu smanjili rezultat na 108:100.

Melonu je vratio svog najbolljeg igrača u igru, te je domaćin poslije nekoliko trojki otišao ponovo na +14 (118:104). Trojkaški obračun se nastavio i sredinom posljednje dionice, ali prednost Nagetsa se nije smanjivala. Doduše, jeste bilo dramatično u posljednje četiri minute zbog slabe reakcije Denvera u napadu.

Drugi meč ova dva tima na programu je u noći između četvrtka i petka, u 02.30 sati, također u Koloradu.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.