x

FINALE NBA LIGE

Jokić tripl-dablom i historijskom partijom poveo Denver ka tituli: Nagetsi razmontirali Majami

Jokić je ostvario 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova

Košarkaši Denvera furiozno su počeli finale NBA lige, pošto su u prvoj utakmici dominirali protiv Majamija i slavili su rezultatom 104:93.

Denver nijednog trenutka nije dovodio u pitanje svoj trijumf na startu serije, dok Majami osim sa 5:4 i 7:6 nijednom nije vodio. Uglavnom je to bio dvocifren zaostatak, pa čak i kada su nekim serijama prilazili blizu Nikola Jokić je poenima ili asistencijama sve to odbijao.

Jokić je već na poluvremenu ušao u historiju NBA lige, bio je nevjerovatan kada su u pitanju asistencije, dok je meč završio sa novim tripl-dabl učinkom, svojim devetim u plej-of seriji: 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova.

Ovo je ujedno i prvi put poslije 21 godinu, odnosno od Džejsona Kida, da je neko tripl-dablom debitovao u finalnoj seriji - dok je Jokić sa 14 asistenicija i na taj način ušao u historiju. Postao je centar sa najviše tačnih dodavanja u finalu, ali i uopšte na debiju u finalu.

Džamal Marej je imao 26 poena i 10 skokova, Aron Gordon je stao na 16, Majkl Porter je imao 14 poena i 12 skokova, dok je Brus Braun također bio dvocifren sa 10 poena.

Kada je u pitanju Majami, Bam Adebajo je imao 26 poena i 12 skokova, Gejb Vinsent 19 poena, Hajsmit 18, a Džimi Batler skromnih 13 poena i po sedam skokova i asistencija. Priliku da uđe u igru imao je i srbijanski košarkaš Nikola Jović koji je zabilježio jedan skok.


Jokić je odigrao nevjerovatno poluvrijeme i pametno je koristio sve ono što su mu igrači Majamija davali. Ostvario je dabl-dabl učinak, imao je 10 poena i 10 asistencija, uz tri skoka, dok nijedan šut nije promašio. Iz igre je imao 3/3, sa linije za slobodna bacanja 4/4.

Prve poene je i ubacio poslije penala za vođstvo od 8:7. Prvo osjetnije Denver je imao kada je Gordon pogodio za 14:9 i natjerao goste da zatraže tajm-aut. Pomenuti Gordon je bio sjajan na startu prve dionice, jer je u 9. minuti ubacio svoj 12. poen od 14 koliko je ukupno sakupio tokom prvog poluvremena.

Marej je zakucao na asistenciju Jokića za 24:16, Porter je ubacio trojku, a Jokić je na tri sekunde do kraja ubacio svoj prvi poen iz igre za konačnih 29:20 poslije prve četvrtine.


Ostavio je Majkl Meloun svog najboljeg igrača na klupi, da malo odmori na startu druge dionice, a petorka bez Jokića nastavila je sa sjajnom partijom. Marej je pogodio trojku za prvu dvocifrenu prednost Nagetsa (32:22), da bi Majami u jednom trenutku stigao do 43:37.

Tada je na scenu stupio Jokić koji se u međuvremenu vratio u igru. Prevario je dvojicu čuvara, našao Brusa Brauna, a ovaj pogodio trojku za +9 i vjerovatno "prelomio" meč.

Srbijanac je nedugo zatim ubacio svoj osmi poen, na semaforu je stajalo 54:40 prije nego što je Jokić u posljednjoj minuti upisao svoju desetu asistenciju (trojka Mareja) i ubacio deseti poen za konačnih 59:42 na poluvremenu.


Jokić je drugo poluvrijeme otvorio promašajem koji se utopio startno sivilo Denvera. Majami je napravio seriju 7:0 (59:49) prije nego što je Marej pogodio 2+1.

Marej je nastavio sa sjajnom partijom u trećoj četvrtini, trojke za Denver su pogađali i Jokić i Brus Braun. Ovaj posljednji i za 79:60 na dvije minute do kraja treće četvrtine. Kada je u pitanju Majami, samo je Bam Adebajo bio na visini zadatka i u tim trenucima imao je 24 poena i osam skokova.

Nagetsi su na kraju treće četvrtine imali +21 (84:63), dok je Jokiću falio samo jedan skok za tripl-dabl (15, 12, 9).

Majami je opasno zaprijetio na startu posljednje dionice, jer su trojkama Laurija i Vinsenta napravili seriju 11:0 (84:74). U tim trenucima Jokić je zabilježio svoju novu asistenciju za poene Grina i prekid te serije gostiju (86:74).

Uz četiri naredna poena koje je Srbijanac potom ubacio, Denver je ponovo stigao do osjetnije prednosti i sa +16 su natjerali Majami da traži tajm-aut.

Stigli su gosti i do jednocifrenog zaostatka (-9), ali je i taj nalet odbijen vrlo brzo te je Denver na kraju zasluženo pobijedio i za tri dana čeka novi meč.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.