x

Još jedan grad "lovi" bučne vozače

Grad Bredford na sjeveru Engleske je prvi grad koji će uvesti tzv. "zvučne kamere", koje će hvatati bučne vozače, odnosno vozače automobila s previše bučnim izduvnim sistemima koji se neodgovorno ponašaju. U iduća dva mjeseca kamere će se proširiti i na Birmingem, Bristol i Grejt Jarmut.

U pitanju je probni period od dva mjeseca tokom kojeg će se pratiti njihova efikasnost te zatim procjena isplativosti novih ulaganja. Već sada je vjerovatno da će projekat dobiti pozitivnu ocjenu te će se zatim krenuti u postavljanje kamera u drugim britanskim gradovima, piše "Index.hr".

Sistem funkcioniše tako da se u problematična područja postave mikrofoni koji detektuju buku. U slučaju da je buka iznad dozvoljene, automatski se aktivira kamera i snima sporno vozilo, uključujući registarsku tablicu. Vlasnik kroz nekoliko dana dobija kaznu na kućnu adresu.


Britanska vlada će u ove sisteme uložiti 300.000 GBP. Oni procjenjuju da zagađenje bukom izaziva stres i brojne bolesti te košta državu oko 10 milijardi GBP u izgubljenoj produktivnosti.


"Nove kamere će pomoći policiji u borbi protiv onih koji krše zakonska ograničenja buke ili koriste nezakonito modifikovane izduvne sisteme za stvaranje pretjerane buke. Blisko ćemo sarađivati s lokalnim vlastima i policijom kako bismo podijelili sva otkrića i nadam se da će ova tehnologija otvoriti put tišim, mirnijim ulicama širom zemlje", izjavila je državna sekretarka za saobraćaj An-Mari Trevelian.

Sličan sistem odnedavno je instaliran u Njujorku, a u Evropi ga ima u nekoliko francuskih gradova.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.